IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Българските банки са добре защитени

Българските банки са на едно добро ниво в информационната сигурност и IT-сигурността в сравнение с други банки в света, смята Даниел Креков

23:14 | 19.10.18 г. 10
Експерт: Българските банки са добре защитени

"Като цяло банковите институции в България са доста добре защитени, поради което по-големият таргет за атака е самият клиент". Това каза по повод участието на българските банки в информационна кампания срещу седемте вида финансови измами, които дебнат онлайн потребителите Даниел Креков, директор "Дирекция информационна сигурност" в Банка ДСК, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Кампанията е организирана от Европол, Европейската банкова федерация, партньорски организации, тя е част от европейския месец на киберсигурността.

Даниел Креков съобщи, че българските банки са на едно добро ниво в информационната сигурност и IT-сигурността в сравнение с други банки в света, затова атаките се насочват срещу клиентите. Атаките не са толкова към  компютърните мрежи и със софтуер, а със социален инженеринг - измамниците се опитват да ги подведат, да се представят от името на дадена компания, да ги накарат да си дадат потребителско име, парола от тяхното електронно банкиране и всякакви подходи от социалния инженеринг.

"Клиентите трябва да особено внимателни, мними, бдителни, да се информират, да четат. Основно зловредните кампании се осъществяват чрез фишинг - съобщения от името на разни организации, с които се приканват клиентите да дадат своите данни. Да се проверява внимателно от кого е мейлът, от къде е изпратен. Измамническите подходи са основно два вида - единият е с изпращане на линк към сайт, който доста наподобява банков сайт или този на компания, за която се представят  измамниците и там подканват клиентите да си предоставят данните. Вторият вид измама е с изпращането на файл, който не се открива и установява от антивирусния софтуер. Тогава клиентът просто трябва да провери самия файл, има места в интернет, където се извършва такава проверка - компаниите го вземат този файл, слагат го на виртуална машина, ускоряват времето с година напред и проверяват дали в рамките на година напред този файл извършва някакви вредни действия. Така в рамките на секунди може да се отговори на клиента дали файлът е зловреден или не е".

Когато клиент стане жертва или се усъмни, че е станал жертва на измама, първо трябва да информира самата банка и по нейни инструкции да предприеме следващите стъпки, като тогава всеки случай се разглежда индивидуално, каза още експертът по киберсигурност.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
К Т Б беше най-добре защитена ...Страданията на банките се увеличават, защото липсва защита срещу щети от Централната банка. (Пример: Ситуацията с К Т Б.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
обяснението е просто ... лично аз спрях да чета статии със заглавие "Експерт: ....", сега е отворих единствено зада видя коментарите, но пак няма да е прочета, щото Инвестора кани всякви, но не и експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Ivel
преди 5 години
Парите си дръжте навън от банките, в банките парите не са ваши, много хора ги виждат и им се точат. Питайте тези които си загубиха спестяванията в КТБ, нали и тя беше супер стабилна. Който не вярва да пробва сам, като почнат такива убеждения от медиите, сигурен признак е че развръзката е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
ХахаМноу добре защитени са, да.От Пеефски и Бурисоф са защитени, бетон.Да одат да питат Цецо Василев в Сърбия за каква желязна защита става въпрос.Мръсснии корумпирани боклуции български!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Защо под тази статия почти няма постове?..Защото сте страхливци, затова. Нямате смелостта и куража да изразите мнение, за да не ви потърси някой сметка, за да не си загубите работата си. Мерзавци сте, жалки хора сте, да го знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Така е. Аз нямам пари, но ако ти си в огъня, със сигурност ще се хвърля да ти помогна, макар да не ти познавам, що за човек си, но ония мъртъвци с пари, едва ли ще го направят.. и то не заради друго, а защото имат още много пари за харчене. Точно такива хора, пиши ги за умрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Хахаха...ми ние сме заобиколени от мъртъвци бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Човек, без чест и достойнство е наполовина умрял човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Всичко е пари , приятелю ... питай г-н Попов ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Това не е никъв експерт, щом за пари или нещо друго се е продал на дявола, за да бръщолеви небивалици в подкрепа на една банда хора, които по някъв начин се добраха до властта и в момента управляват държавата. Един умен и талантлив експерт няма да падне толкоз ниско, че да изрича неверни неща срещу хонорар. Срамно и позорно е, че има такива хора и то не са малко, но каквито ни са управниците, такива са ни и експертите - продажници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още