IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: До 2024 г. цените на електромобилите ще се изравнят с тези на петролните коли

Шансовете на България за изграждане на завод на Volkswagen на нейна територия са изключително добри, смята Любомир Станиславов

12:30 | 19.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проучване показва, че процесът на преминаване към електромобили от конвенционални превозни средства ще се случи под формата на геометрична прогресия, като към 2023-2024 г. цената на електромобил ще се изравни с тази на такъв с двигател с вътрешно горене, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria архитект Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България“. 

„При всички положения това, което ще забави навлизането на електромобилите, ще бъде процесът по изграждането на зарядни станции“, посочи той.

Според него светът се намира в един от най-интересните периоди в цялата история на автомобилната индустрия.

„Той е много сложен не само по отношение на прехода към електрически коли, а и заради кризите, подхранвани от търговската война. Не е тайна, че най-големият автомобилен пазар в света – китайския, изпитва затруднения, което се отразява на всички останали пазари“, посочи Станиславов.

Според него не само търговската война със САЩ е причината за охлаждането на китайския пазар.

„Автомобилният пазар в азиатската страна нарастваше в продължение на 30 години. Той щеше да изпадне в криза и без търговските спорове, тя нямаше обаче да е толкова значителна“, коментира той.

2019 и 2020 година се очаква да са относително трудни за автомобилната индустрия, посочи още Станиславов.

„Добрата новина е, че след 2021 г. големите гиганти в автомобилния сектор планират драстични увеличения на продажбите в следствие на глобален ръст на търсенето“, добави експертът.

Той коментира и възможността германският концерн Volkswagen да открие завод у нас, като отбеляза, че „шансовете на България са изключително добри“.

„Всичко необходимо, за да дойде този инвеститор, а и не само той, е направено и се прави в момента. Въпрос на завършване на проучванията и разговорите е този процес да се увенчае с успех... Остават още седмици разговори, преговори и доуточнения“.

Целия разговор може да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още