IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Не отчитаме ефективността от използването на публични финанси

Александър Трифонов смята, че качеството, а не само количеството, трябва да е водещо във фискалната политика

17:29 | 14.11.17 г.
Експерт: Не отчитаме ефективността от използването на публични финанси

Правенето на европроекти единствено за да се направи по-голям дял оползотворени евросредства, а не да се развиват перспективни отрасли, не може да е цел на икономиката. Отчитането на приноса на европейските средства, които да покажат българското икономическо развитие, е болна тема. Качеството, а не само количество, следва да е водещо във фискалната политика. Това препоръча д-р инж. Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие, който в ефира на Bloomberg TV Bulgaria коментира как се разходват публичните средства в България.

„Например в Бюджет 2018, а и в всички досегашни бюджети, раздаваме средства, раздаваме обезболяващи лекарства, а не лекуваме“, посочи експертът.

Той напомни, че еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер за първи път постави въпроса за приноса на европейските фондове за едно бъдещо устойчиво развитие на България.

„Неговото притеснение беше, че в предишния програмен период  2007-2015 страната ни е получила 14 млрд. евро при вноска в европейския бюджет от 6 млрд. евро. Общият баланс е около 20 млрд. евро, като е включено и националното съфинансиране, което ще намали тази сума. Голяма слабост в България е, че не се научихме да отчитаме ефективността от използването на публичните финанси – т. нар. икономически ползи", категоричен е Александър Трифонов.

Според него голямата грешка на България е, че в предходния програмен период нямаше Оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“.

„Всички други държави имаха и трупаха опит, подчерта той и припомни, че една от забележките на Гюнтер Йотингер е била именно заради тази липса. – България остава в дъното на таблицата, която отчита брутния национален продукт на глава от населението – 6 500 евро, докато в Люксембург е 90 хил. евро, а в Германия – 42 хил. евро. Това са огромни разлики и с този растеж не можем да ги достигнем.“

За пример Трифонов даде плановете на Европа да финансира научната и развойната дейност с 3%, „докато в България тези нива са далеч по-ниски – 0,6%, а през 2020 г. – 1,5%.“

„В света има няколко измерителя за ефективността на публичните финанси, които сравняват каква ще е ефективността при изразходването на публичните средства", каза експертът и напомни, че в проектозакона за концесиите дори се залага едно източване на бюджета чрез т.нар. „несамофинансиращи се концесии“.

„При тях няма да има отчет дали ще има ефективност не за частния партньор, а за цялото общество", твърди Трифонов.

Има ли опасност парите, които се дават за приоритетни отрасли като образование да се използват неефективно? Каква трябва да е секторната политика в промишлеността?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още