IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Следващата рецесия ще изчисти всички неефективни инвестиции

Световната икономика вече е в рецесия, смята Красимир Йорданов

20:38 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рецесията е просто един икономически термин, който дава отражение със забавяне на реалната икономика. С оглед настоящата ситуация в Китай, САЩ и Европа можем да заключим, че в момента световната икономика се намира в рецесия.

Такова мнение изрази Красимир Йорданов от KY Research в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„До края на годината може да има доста сериозно забавяне, въпреки че наскоро излязоха данните за продажбите на дребно в САЩ. Търговските политики на Тръмп започват да влияят и те оказват натиск върху домакинствата. Може дори да се каже, че вече сме в рецесия“, смята Йорданов. 

При следващата рецесия ще имаме изчистване на всички неефективни инвестиции, след което ще се върнем към един по-устойчив икономически растеж, прогнозира още той.

„В средносрочен план системата би била подложена на риск, ако ЕЦБ започне да изкупува акции, защото пазарите биха балонирали цените и така би се стигнало до обратен ефект“, допълни експертът.

Гостът в предаването все пак смята, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не би прибегнала към такъв ход, но и не изключи напълно възможността при условие, че всички останали стимули на икономическия растеж не дадат позитивен резултат.

„Количествените улеснения на ЕЦБ вече няма да са в посока увеличение на покупките на държавни ценни книжа, а ще са под друга форма. Вероятно е да се прибегне до конвертиране на краткосрочен дълг в дългосрочен с цел да се понижат допълнително дългосрочните лихви“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още