Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ericsson и Samsung уредиха патентния си спор

Засега обаче не е ясно какви са конкретните условия на договорката

Ericsson и Samsung уредиха патентния си спор

Снимка: Bloomberg LP

Телекомуникационните гиганти Ericsson и Samsung са уредили патентния си спор. Корпорациите от Швеция и Южна Корея сключват многогодишно споразумение за глобални патентни лицензи, както обяви в петък Ericsson. Договорката включва всички клетъчни технологии, включително за бързия 5G стандарт, предава DPA.

Споразумението прекратява всички текущи спорове за правни патенти между двете компании, както в САЩ, така и в други страни, пояснява Ericsson, цитирана от DPA. Освен това e било договорено производителите да работят заедно по проекти, които трябва „да подобрят индустрията на мобилните комуникации в отворена стандартизация и да създадат ценни решения за потребителите и компаниите“.

Още по темата

Ericsson не разкрива конкретните условия на сделката. Наред с други неща, шведите съдиха Samsung в окръжен съд в Тексас в края на 2020 г. Там те бяха обвинили южнокорейците, че са нарушили договорни задължения, предназначени да гарантират справедливи лицензионни условия за патенти. Случаят се отнасяше до техническите стандарти за крайните устройства на фона на преминаването към новата 5G мобилна мрежа.

За патентите, които са част от основния набор от технически стандарти, се прилагат специални правила. Лицензи за такива патенти трябва да се предоставят при справедливи условия и без дискриминация. Английското съкращение FRAND (справедливо, разумно и недискриминационно, Fair, Reasonable and Non-Discriminatory) се използва за обозначаване на принципа. На практика обаче винаги има спорове при прилагането на това правило - например за това коя такса може да се счита за разумна.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 4494   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки