Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Г. Шарков: Компютърът не става по-умен от човека, а се слива с него

Има необходимост от създаване на хранилища за надеждни данни в Европа, коментира ръководителят на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк"

гледано: 2140   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Изкуственият интелект не бива да се използва за оценка на хората. Човекът трябва да е в средата по отношение на изкуствения интелект, като същевременно трябва да има и последната дума. Това мнение изрази Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Шарков смята, че компютърът не става по-умен от човека, а се слива с него.

"В Брюксел основателят на Facebook Марк Зукърбърг донесе петиция, която декларира действията и мерки, които Facebook ще вземе в посока ограничаване езика на омразата, борба с фалшивите новини, запазване личните данни на хората. Тези мерки трябваше донякъде да умилостяват Европейската комисия. Те обаче не са достатъчни", посочи той.

По думите му не само "троленето", а и дезинформацията, поднесена по достоверен начин, препредавана много пъти, е голям проблем. Междувременно той изтъкна и важността на критичното мислене и отсяване на новини.

"Единният цифров пазар може да се случи само ако имаме единно пространство на данни, унифицирани правила и критерии и различни нива на защита в зависимост от критичността на използване на системите", смята Шарков.

"Работна група има за цел да създаде насоки, които да компенсират изоставането на Европа в използването на изкуствения интелект и технологично като цяло. Единият от първите продукти е етични насоки за надежден интернет", разкри гостът.

"Един от горещите проблеми е разпознаване на лица от разстояние. Технологията го позволява, но това води до възможност с публични средства да бъде проследяван човек и да му се нарушава личното пространство", коментира той.

"Има необходимост от създаване на хранилища за надеждни данни в Европа, като предизвикателството е как могат да се предават те - например, в областите здраве, транспорт, комуникации. Една от оценките е, че използването на данни за оптимизация дори в селското стопанство ще доведе до икономически ефект от 90 милиарда евро", подчерта Георги Шарков.

Още от разговора вижте в пълното видео на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Кристиян Фезелов: Излизането на САЩ от кризата ще бъде L-образно