Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Георги Димитров: Социалните мрежи са нов клас медии

Свободата на словото не би трябвало да бъде ограничавана и цензурирана, твърди председателят на фондация „Право и интернет“

гледано: 1995   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Социалните мрежи са нов клас медии, а ефектът им е косвен. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Георги Димитров, председател на фондация „Право и интернет“.

„Никой никога не е целял те да стават медии. В своята основа те са едно средство, в което потребителите общуват помежду си“, коментира той.

Според него ако приложението Parler разрешава на потребителите си да публикуват в него всякаква информация, никой не може да накара компанията да постъпи така, както действаха Facebook и Twitter при блокирането на акаунта на Доналд Тръмп. Това е различна политика на самата социална мрежа, твърди гостът.

„Достъпът на Тръмп беше спрян, защото той като потребител подтикваше към размирици и насилие, като по този начин нарушаваше правото за достъп до мрежите. И при този случай е трудно да се каже дали се сблъскват свободата на словото и правото за използване на социалните мрежи, защото те са една частна услуга“, коментира Димитров.

„Свободата на словото не би трябвало да бъде ограничавана и цензурирана. И дори една социална мрежа не може да си позволи да го прави, но реално като частна социална мрежа тя има право да налага правила за това как точно да бъде използвана“, пояснява гостът.

В Деня за защита на личните данни проф. Димитров е категоричен, че трябва да има регулация в социалните мрежи, защото огромен брой хора имат достъп до тях.

„Въпреки че се направи много на ниво Европейски съюз, за да се регулират по един сравнително адекватен начин личните данни, все още сме далеч от постигането на истинска ефективна регулация. Обработването и обменът на лични данни не е национално явление, дори една държава да регулира тези процеси, дори цял ЕС да ги регулира, не може едни правила например, които са въведени в ЕС, да бъдат наложени навсякъде по света. Защитата на личните данни е свързана с това как държавите като цяло ги обработват и това би следвало да се случва по идентичен начин или поне по подобен, за да има ефект“, категоричен е гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Великобритания все още не е усетила пълния ефект на Brexit