Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Иван Нейков: Няма социална реформа, има опит за успокояване на обществото

Исканото увеличение на всички пенсии не може да се случи, смята експертът

Иван Нейков: Няма социална реформа, има опит за успокояване на обществото

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В управленската програма на бъдещата коалиция не се предлага нов модел на социалната система, а по-скоро опит за успокояване на обществото. Промени в осигурителното законодателство обаче трябва да има. Това каза бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика проф. Иван Нейков пред Bloomberg TV Bulgaria.

От това, което виждам до момента, в хода на разговорите за съставяне на кабинет, социалната политика е като една купа с бонбончета, като всеки обещава, че ще даде по-голямото бонбонче“, обясни ситуацията Нейков.

По думите му няма реформа - “не се вижда такава, не се вижда предлаган нов модел. По-скоро има някакъв опит за успокояване на обществото”.

За него е недалновидно предложението да се спестят пари от инвалидни пенсии, за да се дадат за увеличаване на минималните пенсии. “Това означава, че ти въобще нямаш представа за ресурса, който може би ще получиш, ако промениш модела на предоставяне на инвалидни пенсии“, посочи Нейков.

Той е категоричен, че социалната сфера в момента е подложена на голям риск - да не правим тези стъпки, които са наложителни. Промени в осигурителното законодателство трябва да има, заяви експертът.

Относно индексацията на всички пенсии, която БСП поиска, проф. Христина Вучева коментира пред Bulgaria ON AIR, че такава е необходима.

По думите й трябва да се направят точни изчисления, но увеличението няма как да стане през 2017 г. Според нея това може да се случи през 2018 г., но след сериозен разчет.

"Хазната може всичко, стига някой да изясни политиката на управляващите и кои разходи имат предимство. Трябва да има обмисляне докрай. Преизчислението е полезно и необходимо, но трябва да се знаят последиците и искаме ли да ги платим", посочи проф. Вучева.

Още по темата

Според разчетите на БСП индексацията на всички пенсии ще струва на бюджета около 800 млн. лева на година. Иван Нейков обаче смята, че сумата ще е по-голяма и ще се плаща непрекъснато.

"Кутията на Пандора вече е отворена. Едните казват нещо, другите се опитват да ги надскочат. На БСП им е ясно, че няма да мине това предложение. Бюджетът не е в състояние да поема такива разходи", каза Нейков. По думите му едва към края на мандата на правителството ще има ресурс да бъде извършена тази стъпка.

"Става дума за милиарди. Няма никакъв предварителен анализ на въздействието - плюсове и минуси", коментира Иван Нейков.

Още вижте във видеото:

гледано: 2146   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Коментари (9)

0
 
2
 
9
Оня дето помни до: справедлив1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Пред пенсионерите имаше пенсии по долар и половина. Това завариха Костов и Нейков. Това ви беше купата с бонбони.
7
 
5
 
8
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Нейков е прав пред пенсионерите имаше купа с бонбони но ТОЙ И КОСТОВ ВЗЕМАХА ВСИЧКИ БОНБОНИ ЗА НА ПРЕД И ОСТАВИХА КУПАТА ПРАЗНА ТОВА Е НЕГОВАТА РЕФОРМА
1
 
11
 
7
Пуки до: Vesko94
преди 6 месеца
Изпитал съм ги на гърба си, но не пиша имена за да не злепоставям сайта.
2
 
15
 
6
преди 6 месеца
Тук има един добър анализ по темата:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2017/04/15/2952143_zashto_da_se_osiguriavam/

Справедливо би било да се повишат всички пенсии, не само най-ниските.
Видяхме докъде доведе 'уравниловката'.
1
 
23
 
5
преди 6 месеца
'Той е категоричен, че социалната сфера в момента е подложена на голям риск - да не правим тези стъпки, които са наложителни'
'Промени в осигурителното законодателство обаче трябва да има'
'По думите му няма реформа'

Чакай бе, Нейков, каква 'реформа' още?

Вдигна се възрастта на 65г.
Увеличи се пенсионната вноска с 1% тази година, догодина с още 1%.

Увеличиха се и инвалидните пенсии, но
'За него е недалновидно предложението да се спестят пари от инвалидни пенсии, за да се дадат за увеличаване на минималните пенсии. “ '
Какво неправилно има за измамниците, изкарали се инвалиди, както и за докторите, освидеталствали ги като такива. Да връщат парите!

Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско