Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кацаров: Здравната система ще спести пари с премахване на монопола в сектора

Новата регулация за лекарствата е брутална намеса на пазара и нарушение на правилата на конкуренцията, смята председателят на ЦЗПЗ

гледано: 1400   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Ако се дерегулира пазарът и се стимулира конкуренцията, здравният бюджет ще спести повече пари. Това каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и бивш зам.-министър, в предаването"Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира новата наредба, която предвижда удължавне на срока за навлизане на нови лекарства към българския пазар.

"Наредбата поставя нови бариери пред навлизането на нови лекарствени продукти у нас. Досега забавянето е около 3-4 години от регистрацията на продукт до влизането в нашия пазар. С новата наредба този срок ще се удължи. Изисква да се подари определено количество от продукта, след което НЗОК ще прецени дали продуктът е добър и дали да се плати. Това ще затвори достъпа на наши пациенти до важни лекарства", коментира Кацаров.

"Вторият съществен момент е, че ако лекарство се харесва и потребява повече, толкова по-големи загуби ще трупат самите компании. Пациентът ще е главният потърпевш. Това се отнася и за вече съществуващите медикаменти“, посочи той.

По думите му това е брутална намеса в пазара на лекарства, нарушение на правилата на конкуренция, включително и на Закона за защита на конкуренцията.

Водещият мотив за бариерите в случая е да се плаща по-малко от бюджета за лекарства, посочи Стойчо Кацаров. Освен това стои монополът, добави той. "Какъв е аргументът генерични лекарствени продукти, конкурентните на оригиналните и свалящи цените им, да влизат на пазара две години след подаването на заявлението на компанията?".

Още от разговора вижте във видеото.

 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Каква е причината за оптимизма на американските инвеститори?