Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как изборът на Ерсин Татар променя преговорите по Кипърския въпрос?

Сега той ще търси пълна интеграция с Турция по политическите и икономическите въпроси, твърди Бранислава Бобанац

гледано: 4412   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

Резултатът от президентските избори в северната част на Кипър затвърждават още повече турското влияние на острова и променят посоката на преговорите за разрешаването на Кипърския въпрос. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Бранислава Бобанац.

Победата на протурския кандидат Ерсин Татар се дължи на турските заселници в тази част от острова, благодарение на политиката на Турция за заселване на местно население в северната част на Кипър и много активната намеса на Анкара в предизборната кампания, заяви гостът.

„Промяната на ръководството не е само вътрешен въпрос, тъй като т.нар. президент на самообявилата се република има малко правомощия за управление, но той е представител в преговорите с гръцката общност“, обясни Бобанац. 

Още по темата

Изборът на Татар изцяло променя политиката, както на Севернокипърската турска република, така и на ООН, смята Бобанац. Татар настоява за разделянето на остров Кипър на две отделни държави за разлика от своя предшественик Мустафа Акънджъ, който се обяви за създаване на федерация между двете части на Кипър.

„Той винаги говори за „родината Турция“ и колко е важно да се подобрят контактите с нея. Дори в победната си реч той благодари на Ердоган“, припомни журналистът. Бобанац прогнозира, че сега той ще търси пълна интеграция с Турция по политическите и икономическите въпроси.

Според нея Кипърският въпрос вече трябва да се разглежда в контекста на общите планове на Турция.
Бобанац смята, че компромисен вариант може да бъде конфедерация, тъй като множеството анализатори не виждат възможността за създаване на две самостоятелни държави на острова. По думите ѝ обаче това ще усложни разговорите, защото Татар ще седне на маста за преговори с тези искания.

Според Бобанац предстоящата среша между Татар и президентът на Република Кипър и представителят на гръцката общност Никос Анастасиадис, ще бъде опознавателна и от нея няма да произлезе нещо като ангажимент. Повече ангажименти се очакват след петстранната среща, организирана от ООН през ноември, на която ще вземат участие Татар, Анастасиадис и представители на трите страни гаранти - Гърция, Турция и Великобритания, заяви гостът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Йордан Йорданов: Туристическият бранш е разединен