Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какво е бъдещето на въглищата от Маришкия басейн?

Държавата и частните компании трябва да са единни в концепцията за развитието на нисковъглеродна икономика, твърди Валентин Кънев

гледано: 3533   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Оптималният сценарий за минното дело и енергетиката е плавният преход от въглища към безвъглеродна икономика в по-дългосрочен план. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

По думите му конкретно лигнитните въглища на Маришкия басейн произвеждат огромно количество въглеродни емисии и повече не могат да бъдат използвани. Затова ЕС се насочва към преминаването към нисковъглеродна икономика чрез употребата на газово-турбинови електроцентрали. Самият преход ще се осъществява чрез газ, а в по-късен етап и чрез водород, обясни гостът. 

Още по темата

Според него идеята за улавяне и използване на въглеродни емисии в химическите индустрии в Маришкия басейн е прекрасна възможност, но технологиите тепърва трябва да се развиват.

„България не е готова веднага да започне този процес. Трябва да се намерят съответни геоложки структури и да се изгради такава инфраструктура“, каза той.

Подобни проекти се изработват във Великобритания, Нидерландия и процесът е плавен, но вече се преминава и в реални изпълнения.

Гостът бе категоричен, че трябва държавата и частните компании да имат еднакво мнение, концепция и визия за развитието към нисковъглеродна икономика относно бъдещето на Маришкия басейн.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 ден
Единствената Опция за Спасение на Енергетиката е преминаване на ТЕЦ-овете към изгаряне на RGB - Rapid-Growing Biomass - или Биомаса от Свръхбързорастящи Видове - като някои Бамбукови Хибриди или Кафяви Водорасли тип Гигантски Мехурчест Келп ( Macrocystis Pyrifera ) - най-бързорастящия Организъм на Земята . Тези растения са Осмото Чудо на Света , те растат с невъобръзима скорост от един метър на ден , и дори още по-бързо , ако се отглеждат хипер-интензивно , в напълно автоматизирани Вертикални Аеропонни Ферми - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Една такава 50м висока B-Ферма, изградена върху 1дка (32м х 32м) площ, може да произведе над 3000 Тона Бамбукова Биомаса на Ден ( ! ) , с Калоричност от 20MJ/kg и при почти Нулева Себестойност - https://nula-energia.alle.bg . Тази Биомаса в процеса на растеж консумира чудовищни количества СО2 , така че емисиите на ТЕЦ-овете ще могат да бъдат изцяло насочени натам . Освен изгаряна в ТЕЦ-овете , Биомасата ще може да се суши и продава / Eкспортира ( цена 70/тон ) или процедира в БиоМетан и/или БиоВодород от него , в Биодизел - https://biodizel.alle.bg , и негови производни - ИФО и ИФО-Аерозол за Газови Турбини , Прахово Гориво за Прахови Горелки (wtsab.com) и Газо-Прахови Турбини , както и в различни СО2-складиращи (CCUS) Структурни, Строителни и други Материали - Ламинати , Биополимери , Органични Торове , Целулозни и Текстилни Влакна , и много други - една цяла Бамбукова Икономика - https://bamboo-economy.alle.bg .

Още от Bloomberg TV
Весела Чернева: Геополитическите заплахи пред ЕС продължават да са на дневен ред