IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ „Бобов дол“ планира да премине на природен газ

Централата е представила инвестиционно намерение за постепенно преминаване към газ

11:30 | 11.09.21 г.
<p>
	ТЕЦ &quot;Бобов дол&quot;&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

ТЕЦ "Бобов дол" Снимка: БГНЕС

От ТЕЦ „Бобов дол“ са представили инвестиционно намерение за постепенно преминаване на газ като гориво за централата, става ясно от внесената в Общинския съвет в Бобов дол докладна за отреждане на терен за изграждане на необходимите съоръжения, информира БНР. 

Досега централата използва за гориво въглища, а последните няколко години и биомаса, дори пробва и с отпадъци и понесе санкции за това.

Според докладната записка на заседанието си във вторник на 14 септември общинските съветници трябва да дадат съгласие за изготвяне на подробен устройствен план по изграждането на газова връзка и на газоразпределителна станция за захранване на централата.

За целта трябва да се учреди терен около три декара, които сега са земеделски земи, край Големо село.

Съоръжението дружеството ще изгради за своя сметка.

Преди месеци от ТЕЦ „Бобов дол“ са внесли предложение в РИОСВ за присъединяване към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“. Процедурите едва сега стартират.

В непосредствена близост, до един километър разстояние от централата, минава газопровод, което в случая е предимство.

Въпреки това газифицирането на централата, която има мощност от три блока с 630 мегавата работи с два от блоковете ще стане бавно и скъпо, произнасят се специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още