IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Природният газ може да поевтинее от декември

Въпреки надвзетия от топлофикационните дружества приход от 22 млн. лв. заради цената на газа те отново генерират дългове, изтъква Николай Павлов

10:58 | 08.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Цената на природния газ може да обърне своята посока от декември и да започне да се понижава, заяви в интервю за bTV изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов, коментирайки тенденциите на газовите пазари.

 „Предполагам, че от декември пазарът ще се успокои и когато започне добивът, тези количества, които ще влязат в ценовия микс, ще подтиснат евентуално увеличение, дори може да има и намаления на цената на природния газ“, изтъкна ръководителят на енергийното дружество.

Според него в момента „Булгаргаз“ регистрира рекордни продажби на природен газ за последните шест години.

Павлов коментира и решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да обяви нова, по-висока цена на природния газ, продаван на българския пазар от „Булгаргаз“ за септември. 

„Това не е първото увеличение на цената на газа у нас. Нека да засегнем причините на повишаването на цената на природния газ в Европа. За последните 12 месеца цените на газа на европейските газови пазари достигат рекордни нива. В момента цената на газа достига 50-52 евро на мегаватчас в Европа. Основният фактор, който влияне върху цените, е повишеното търсене вследствие на икономическото възстановяване от коронавируса“, посочва Павлов.

„В същото време през последните месеци се наблюдават намалени доставки на газ за Европа, което се отразява и върху обемите в европейските газохранилища. Това поражда и опасения за недостиг и увеличение на цената на газа“, добавя той.

Към началото на септември хранилищата в Европа са запълнени на 67% спрямо 91% през миналата година, изтъква изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

По неговите думи в момента енергийното дружество нагнетява количества, които в края на септември трябва да бъдат с близо 8% повече спрямо количествата от миналата година.

„Осигурили сме газа за България за есенно-зимния сезон до края на март, когато приключва добивният период. Количествата, които са нагнетени на по-ниска цена, ще влезнат в продажната цена на „Булгаргаз“ за тези шест месеца“, изтъква Павлов.

Той подчерта, че страната ни е изцяло зависима от вноса на природен газ. Цените, по които „Булгаргаз“ закупува природен газ от своите доставчици, пряко отразяват цените на международните пазари. В този аспект „Булгаргаз“ не може да остане незасегнат от тенденциите на тези пазари.

„Тук трябва да се поясни, че върху тези пазарни процеси не може да влияе нито „Булгаргаз“, нито КЕВР, нито българското правителство. Най-важното за българския пазар, за българския потребител, е нашата цена да бъде по-изгодна, по-ниска, и българската индустрия да изплаща газа на възможно най-ниска цена“, посочва Павлов.

По неговите думи търговската политика на „Булгаргаз“ позволява това да се случи и към настоящия момент цените за българския пазар от началото на годината са значително по-ниски от тези на европейските газови пазари.

„Ще ви дам един пример – цената за септември у нас е 69,40 лв. Конвертирано в евро това са 35,48 евро. Цените на европейските газови пазари достигат 52 евро“, изтъква Павлов. „Постигаме по-ниски цени чрез договорите, които сме подписали и с формулите, които сме договорили“, добавя той.

При „Булгаргаз“ ценообразуването се извършва на месечна база за разлика от ценообразуването при топлофикационните дружества, пояснява още Павлов.

„Ако се върнем една година назад, КЕВР определи прогнозна цена на газа за всички топлофикационни дружества, която в крайна сметка се оказа значително по-висока от реалната цена, която те заплащаха природния газ и така дружествата генерираха един надвзет приход от 22 млн. лв., или простичко казано, закупуваха газа от „Булгаргаз“ на цена от 8 лв. и го продаваха под формата на енергия на своите клиенти за 10 лв. и така се достигна до надвзетия приход. Въпреки този надвзет приход те генерираха нов дълг. Те удвоиха дълга спрямо миналата година“, изтъква изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Той коментира и задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“.

„Проблемът с дълговете на „Топлофикация София“ не е от вчера. За последните няколко години „Булгаргаз“ е завел три дела с цел събиране на вземанията. Към днешна дата просрочените дългове са в размер на 95 млн. лв. Бяхме принудени да заведем през юли поредния съдебен иск за 75 млн. лв. като са платени половината. Срокът за плащане изтече вчера, 7 септември. Проведохме срещи в холдинга и с ръководството на „Топлофикация София“.  В петък получихме писмо, в което се посочва, че „Топлофикация София“ поема ангажимент да изплати сумата до 17 септември, общо 35 млн. лв. Вчера оттеглихме съдебния иск и очакваме дългът да бъде изплатен в указания срок“, изтъква Павлов.

Той подчертава, че заведените дела срещу „Топлофикация София“ по никакъв начин не са свързани със спиране на газа за дружеството, дори напротив, целта е да се осигурят паричните потоци на „Булгаргаз“, за да се обезпечат плащанията към доставчиците.

„В крайна сметка ние имаме и други клиенти, които са си направили своите заявки, предплатили са си газа и ние имаме съответните ангажименти и отговорности към тях“, споделя още Павлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
може....то може преди това и астероид да падне и да саботира поевтиняването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още