IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди увеличение на цената на природния газ за септември до 69,40 лв.

Въпреки увеличението цената на газа е с близо 20% по-ниска в сравнение с усреднената цена на европейските газови борси, изтъкват от регулатора

14:42 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да утвърди по-висока цена на природния газ във връзка с подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цената за септември, по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на лицата с издаден лиценз за производство и пренос на топлинна енергия, става ясно от прессъобщение на енергийния регулатор. 

Новата цена на газа достига 69,40 лв. за мегаватчас, което е повече от търсената от „Булгаргаз“ цена от 67,33 лв. за мегаватчас и надминава с около 12 лв. тази на газа, продаван през август (57,60 лв. за мегаватчас). В тези 69,40 лв. не се включват цените за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. На проведеното открито заседание на 25 август изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявлението на 10 август цените на тези пазари продължават да се повишават и прогнозните цени за доставка през септември достигат 42,6 евро за мегаватчас. Той подчерта, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава с близо 20% по-ниска от усреднените цени на европейските газови борси.

По направените изчисления от „Булгаргаз“, благодарение на по-ниските цени за българския пазар, за периода от началото на 2021 г. досега за българските битови потребители и за бизнеса е осигурено ценово предимство в размер на 100 млн. лв., изтъкват от КЕВР.

Причините за повишаването на цените на газа са много, но основната са полупразните хранилища в Европа и липсата на балансиращия втечнен газ. В момента основните доставки на втечнен газ са насочени към Азия, където цената по традиция e по-ниска. Прогнозите на пазарните анализатори са, че през тази зима цената на газа в Европа може да достигне рекорди.

В микса на "Булгаргаз" освен газа от "Газпром Експорт" влиза и този, подаван от Азербайджан. Неговата цена се изчислява основно на базата на цените на алтернативните горива - петрол и продукти, които също вървят нагоре през последните месеци.

Във вторник (31 август) председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че допуска ново увеличение в цената на парното и топлата вода, визирайки очакваното поскъпване на газа и по-високите цени на търгуваните в Европа квоти за въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още