IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР допуска ново поскъпване на парното и топлата вода от януари

Това може да стане факт, ако през следващите месеци цените на природния газ и въглеродните емисии на международните пазари не започнат да падат

18:15 | 31.08.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на 2022 г., ако през следващите месеци цените на природния газ и въглеродните емисии на международните пазари не започнат да падат, заяви председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на изслушване пред парламентарната енергийна комисия. 

По неговите думи „Топлофикация София“ е поискала поскъпване на парното от септември, но има нормативни пречки това да се осъществи.

"След като на 1 юли влезнаха в сила новите цени за топлинната енергия, включително и на "Топлофикация София", комисията няма законово и нормативно основание да промени тази цена до 1 януари 2022 г. Така че на 1 януари, по необходимост, ако няма рязко изменение в посока на намаляване на цените на природния газ на европейските газови хъбове, КЕВР ще коригира както цената на топлинната енергия, така и цената на електрическата енергия", посочи Иванов.

На 1 юли 2021 г. КЕВР прие по-високите цени на електрическата и топлинната енергия. Средното повишение на тока за страната бе 4,40 процента, а на парното - средно с 16,23%, като в София сметките за парно скочиха с 20 на сто. Иванов сега обясни, че ако комисията е била приела тогава всички искания на "Топлофикация София" за разходи, цената на топлинната ѝ енергия е щяла да се повиши с 30 на сто.

В същото време главеният изпълнителен директор на „Топлофикация София“ Александър Александров заяви пред парламентарната енергийна комисия, че столичани няма да имат проблеми с парното и топлата вода. Той отговори на опасенията сред хората, че заради неподновеното комплексното разрешително на "Топлофикация София" в резултат на неизпълнение на екологичните изисквания близо 1 млн. софиянци могат да останат без парно и топла вода от новия отоплителен сезон.

„Дружеството е избрало по-модерна инсталация, а не да се наливат пари в технология от миналия век“, посочи Александров. "В рамките на тази година ние ще имаме ясно разписан план за следващите години как да бъде финансирана "Топлофикация", как да бъдат възстановени задълженията към „Български енергиен холдинг“, към "Булгаргаз", как "Топлофикация" да се обнови технологично, така че тя да бъде в полза на своите клиенти и да бъде екологичен приятел на столичани", добави ръководителят на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още