IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво постигна Доналд Тръмп с новото Северноамериканско търговско споразумение?

В САЩ има ускорен темп на развитие и увеличено потребление, което е успех за президента, смята Огнян Дъскарев

18:10 | 03.10.18 г.
Какво постигна Доналд Тръмп с новото Северноамериканско търговско споразумение?

В САЩ има ускорен темп на развитие и увеличено потребление. Трима президенти преди Тръмп се опитаха да реформират NАFТА, но не направиха нищо, за да избегнат конфликт с Мексико и Канада. Това коментира Огнян Дъскарев, журналист и преводач, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Тръмп постигна чрез споразумението да се премахне 68-милиардният годишен дефицит от долари с Мексико, натрупан благодарение на NAFTА”, посочи Дъскарев. – Тръмп постигна унифицирани заплати на САЩ с Мексико в автомобилния сектор, така ще спре изтичането на американски автомобилни фирми там заради евтина работна ръка.”

Той припомни,че президентът на САЩ се отказа да премахне глава 19 от старата NAFТА, която се отнася до търговските спорове.

“Канадците настояваха тя да остане и той се съгласи. Те се съгласиха да отворят големия канадски млечнопроизводителен пазар за американските селкостопански фермери. Сега американските фермери ще изнасят с 3,25% повече своите стоки в Канада в областта на млечните продукти, отколкото беше договорено от Обама", изброи последствията за пазара Огнян Дъскарев.

Той обясни, че новото споразумение, което е на стойност 1,200 трилиона долара и ще влезе в сила, когато бъде одобрено от Конгреса, но това няма да стане през 2018 заради изборите за Конгрес, а в началото на следващата година.

“Ако демократите постигнат успех и вземат долната камара на Конгреса сега на тези избори, вероятно е да се възпротивят. Републиканците от своя страна не са много доволни от самите мита на Тръмп, смята журналистът. – Това споразумение вече се отрази на пазарите в Щатите. Основното съобщение от него е адресирано до Китай като основен конкурент и опонент.”

Според Огнян Дъскарев през ноември Тръмп се кани да налага нови санкции на Иран.

“Иран определено е враг на Америка. Тръмп вече каза, че военният бюджет на Иран се е качил с 40% след подписването на Атомното споразумение между Иран, ЕС и Русия. Самите иранци използваха това споразумение и премахването на санкциите да сеят раздори и хаос в Близкия изток. Тръмп беше прав да премахне този договор", смята той.

По темата за жилищния пазар Дъскарев разкри, че всеки, който си купи къща при новите лихви, ще плаща с около 35 хил. долара повече за 30 години напред.

"Федералната банка качи лихвите които, бяха нулеви, на 2,2% - 2,3%. Съвсем обяснимо е, защото има подем в икономиката. Има раздвижване на жилищния пазар. Търсенето налага покачването на лихвите. Откакто на власт е Тръмп, се създадоха 4 млн. нови работни места, а с 4,1% нарасна икономиката през второто тримесечие на тази година. През осемте години на Обама икономиката нарасна средно с 1,8%. Сега има ускорен темп на развитие. Навсякъде пише, че се търсят работници. Има увеличено потребление, което се очаква да продължи", прогнозира Огнян Дъскарев.

Повече от разговора вижте във  видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още