Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Колко е опасна за икономиката промяната в политиката на централните банки?

Ускоряването на инфлацията няма да е временно, твърди макроикономистът и президент на института „Мизес Испано“

Още по темата

Дори леко намаляване в темпа на изкупуване на активи от централните банки може да създаде много сериозен каскаден ефект в икономиката. Централните банки трябва да дават много по-подробна информация относно начина, по който паричната политика се прехвърля в кредитните механизми, за да не се повтори случилото се по време на миналата криза. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Лакайе, макроикономист, президент на института „Мизес Испано“.

Гостът посочи, че има три основни задачи пред централните банки - постигането на умерен и нисък инфлационен натиск; връщане на заетостта до нивата от преди пандемията; икономическият растеж и растежът на кредитите да останат достатъчно големи.

“Централните банки трябва да започнат да предупреждават пазарите, че лихвите ще се увеличат, когато инфлацията започне да се ускорява, а заетостта се доближи до нивата от преди пандемията”, уточни той.

Лакайе очаква фискалната подкрепа на правителствата и централните банки да остане по-висока спрямо тази в миналото. “Много от пандемичните фискални програми просто няма да бъдат прекратени в скоро време”, посочи експертът. 

Още по темата

По отношение на инфлацията експертът прогнозира значително ускорение спрямо целите на централните банки от 2%.

"Общата инфлация в еврозоната може да достигне 3%, което значи, че прясната храна ще поскъпне с 5 до 7%, а наемите - с между 3 и 5%. През 2022 г. се очаква забавяне на инфлацията, но цените на някои продукти няма да се понижат", допълни гостът.

Лакайе коментира останалите предизвикателства пред икономическото възстановяване от коронакризата. Според него неравномерната ситуация е опасна, имайки се предвид изоставането на развиващите се икономики.

“Ускорението на инфлацията е много негативно за възстановяването, особено за домакинствата с по-ниски доходи. Това е риск, защото така по-бедните хора изостават от останалите”, обясни той.

Според експерта ускоряването на инфлацията няма да е временно. 

“Бизнесите нямат голям марж, за да поемат ръста на производствените цени. Те трябва да прехвърлят тези разходи на потребителите”, допълни макроикономистът.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Л. Кючуков: Липсата на разследвания у нас води до мерки на европейско ниво