Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Красен Станчев: Въпреки инфлацията няма да има "Виденова зима"

До края на този месец българската икономика ще навакса пониженията от миналата година, твърди икономистът

гледано: 2017   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Въпреки че високата инфлация е факт и въпреки редица спекулации няма да се стигне до нова „Виденова зима“. Това мнение застъпи икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев в студиото наСветът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той очаква до края на този месец българската икономика да навакса пониженията от миналата година. До колко този ръст ще продължи, според Станчев зависи от съживяването на потреблението, което беше силно в последните месеци, но той очаква да се успокои.

Станчев посочи и трите фактора, на които според него се дължи инфлацията: съживяването на икономиката, предизборното повишение на заплатите на администрацията и поведението на централните банки и обещанията за финансови помощи.

За миналата година повишението на заплатите на администрацията е 158%, което е почти двойно увеличение. Някои от тези ръстове според икономиста са сравнително разумни. Увеличението на пенсиите е 12% за миналата година, но то вече е изядено от увеличението на цените.

Увеличението на цените на енергоресурсите и последващото го увеличение на цените за производството на суровини и индустрията, също имат своя принос за инфлацията, каза Станчев.

Той коментира и данъчната политика. За момента, според него, няма основания за увеличаването им - поради една много проста схема, която работи в страните с плосък данък, които в Европа са 4. „Когато се вземат данъци от заплати, в които са включени осигуровки – там има буфер, който е по-голям, отколкото в страните с прогресивен данък. Страните с плосък данък харчат 12% повече от държавите с прогресивен данък“, каза той.

По думите му увеличаването на максималния осигурителен доход ще се финансира увеличението на пенсиите.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
2
 
7
преди 1 седмица
Държавната власт прилага неправилно знание за инфлация. С този подход успешното противодействие срещу общото повишение на цените на стоките и услугите е невъзможно.Нямането на необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане е съществената причина за инфлацията в Република България.При голямо въздействие от паричната грешка е с поразяваща инфлация.Пример: Новите цени на електрическата енергия, природният газ, другите стоки и услуги са проявления на поразяваща инфлация.Все още обществеността коментира инфлацията (последицата), а е мълчалива за съществената причина.
1
 
4
 
6
преди 1 седмица
Красене - по-лоша ли ще е от виденовата? А политиците ги плещят в предизборната кампания едни....
1
 
5
 
5
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Този човек може да основе колкото си иска и каквито си иска институти, но той НЕ Е ИКОНОМСТ. Завършил е философия в Ленинград и преди 1989 г. работеше социалистическата философия (марксизъм-ленинизъм) в АОНСУ - знаете каква "академия" беше. И днес, повече от 30 години по-късно Красен Станчев не говори на езика на икономистите. А *** кръгове го лансират на всяка цена и го показват непрекъснато.Хайде малко повече внимание на специалистите, моля! Има ги в страната.Като искате, давайте му разни бонуси (заедно с Прокопиев), но НЕ Е ИКОНОМСТ и подвежда аудиторията.
2
 
4
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Тоя нищо не разбира. Причините за инфлацията изобщо не са тези. Ще говорим пак след края на зимата.
2
 
6
 
3
преди 1 седмица
Зимата няма да е Виеденова ,ами ще е Лагардова зима.Зимата на Кристин Лагард ,шефката на Европейската Централна банка,която държи лихвите нулеви и отрицателни.Ролята на всяка една Централна банка е да гарантира подчертавам ценова стабилност .Всеки сам да си направи изводите какво му осигурява ЕЦБ,като регулаторен орган в ЕС .

Още от Bloomberg TV
А. Баева: От началото на пандемията са фалирали 15% от ритейл компаниите