IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиян Фезелов: Излизането на САЩ от кризата ще бъде L-образно

Каква е паричната политика на ЕЦБ и Фед в коронакризата, коментира риск анализаторът на Капман Асет Мениджмънт

21:26 | 10.07.20 г.
Кристиян Фезелов: Излизането на САЩ от кризата ще бъде L-образно

Той посочи, че програмата на ЕЦБ е по-плавна и визира период до 2022 г. с постепенно нарастване на паричния поток, докато в САЩ са го направили по рязко още в началото на кризата.

Кристиян Фезелов поясни, че в САЩ помощите за безработица са насочени към конкретно лице, а в ЕС - към различните страни, които ги разпределят чрез свои фондове.

“Безработицата в САЩ достигна в пика си нива, невиждани дори в следвоенните години. Но се вижда, че през последния месец има изгледи за свиване на безработицата”, каза анализаторът.

Той прогнозира V-образното излизане от кризата в САЩ на практика да не се получи, но очаква то да е „по-скоро плавно и L-образно“. 

ЕЦБ ще продължи и да реинвестира в облигации. Отпусна и програма за ликвидност на търговските банки, където влязоха значително количество пари. Лихвите са нулеви и помощта е насочена по различен начин в сравнение със САЩ”, напомни Фезелов как се движи икономическият цикъл.

По думите му причината да се правят опити да се спасяват всички икономически субекти е, че живеем във време на пазарна икономика и всички вериги и отрасли са взаимно свързани. 

Като друга разликата между ЕЦБ и Фед Фезелов отбеляза самостоятелното вземане на решения

"ЕЦБ малко или много зависи и от политическите решение на Европейския съюз. Социалните програми в Евросъюза неминуемо се спускат за изпълнение и към ЕЦБ. Докато в САЩ нещата стоят по-различно. Фед е органът, който взема решенията за социални помощи. От гледна точка на управление на икономиката, Фед е самостоятелна единица и зависи от показателите, които наблюдава и прилага своите лостове”, коментира анализаторът.

Фезелов каза също, че в САЩ всеки ден броят на заразените се увеличава и се очаква втора, по-силна вълна. Той очаква и много силна намеса на Фед на пазара. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още