Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Михал Горзински: Европа трябва да подобри наличието на рисков капитал

Не мисля, че политиците трябва да определят пазарните процеси, а рамките на условията, за да ги уравнят за всички, смята специалистът

Михал Горзински: Европа трябва да подобри наличието на рисков капитал

Снимка: Pixabay

Европейската технологична екосистема съществува и работи добре - с различни алтернативи за парични потоци, но трябва да привлича повече рисков капитал и да избягва пазарната фрагментация. Това мнение изказа Михал Горзински, ръководител на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT), в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

„Рисковият капитал трябва да бъде доразвит, защото САЩ превъзхождат Европа в този аспект. Трябва да се мобилизираме и създадем повече условия за рисков капитал, който да подкрепи развитието на средните компании, за да се превърнат те в големи“.

Проблемът според Горзински е свързан с увеличаването на мащаба на компаниите и развиването им до нивото на огромните играчи. Това по думите му едно от предизвикателствата. Справяме се добре с човешкия ресурс, иновациите, изследователската дейност. В Европа има добър пазар за това. На стария континент вече има 40 еднорозоти, но е важно Европа да хване следващата технологична вълна, подкрепяна от изкуствения интелект, за да достигне големите играчи в САЩ и Китай.

По повод цифровия данък GAFA гостът спомена, че някои икономики като Испания, Германия и Франция подкрепят идеята за този данък, а в страните, в които се намират централите на тези компании, са на много по-различно мнение. Сътрудничеството с гигантите може да бъде ползотворно за малките компании, както и за изследователски организации и университети, подчерта Михал Горзински.

Екосистемата в Европа

"Говорейки за екосистеми в подкрепа на иновациите в Европа, има такива, има отлични стартъпи. Компаниите събират различни акционери за развиване на нововъведения в отделните сектори. Включват се и различни видове институции. Сектори като производството, електроенергията, здравеопазването - в тях Европа показва водещи позиции. Airbus, Daimler, Siemens  са част от примерите".

Може да се работи в посока избягване на фрагментацията на европейските пазари, счита Михаил Горзински. Европа трябва да привлича повече рисков капитал за средните компании, за да се разрастват. От друга страна, се справя добре с човешкия капитал и ресурсите, с иновациите и изследователските дейности към тях. Еднорозите, достигнали оценка от над 1 млрд. евро, го доказват – тук има 40 такива компании. „Важно е да хванем следващата технологична вълна, като тя може би ще бъде подкрепена от изкуствен интелект“, твърди ръководителят на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT). 

гледано: 2274   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 седмици
Сега Европейския съюз е с допускани щети от работата на Европейската централна банка. Заради фаталната европейска грешка – колкото повече Европейският съюз постига икономически растеж, толкова повече са възникналите европейски щети.
Пренебрегването на щетите от работата на Европейската централна банка ангажира общественото внимание с други теми и възникват нови щети. Ситуацията подсигурява провалът на Европейския съюз.

Още от Bloomberg TV
Поскъпването на биткойна е обичайно параболично движение за криптовалутата