Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Могат ли проектите на социалните предприемачи да решат социални проблеми?

Лятна обучителна програма ще учи как да се развият бизнес идеите със социална кауза, посочиха Юрий Вълковски и Златина Георгиева

гледано: 1931   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Неправителствените организации „Reach for change“ и „Заедно в час“ започват съвместна лятна обучителна програма по социално предприемачество. Програмата има за цел да развие допълнително знанията, уменията и капацитета на участниците, за да могат те по-лесно да реализират своите идеи в успешни бизнеси със социална кауза.

Това коментираха Юрий Вълковски, изпълнителен директор на Reach for change, и Златина Георгиева, Заедно в час, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Те поясниха, че едно от основните неща, които програмата ще покаже е как социалните предприемачи да бъдат финансово устойчиви.

Още по темата

„Причината да стигнем до това съвместно партньорство е, че учителите по програма „Заедно в час“ прекарват две години на терен в общностите, където работят. Там те идентифицират много нужди и проблеми и намират иновативни решения. Необходими са много качества, умения и начини на планиране, които идват от бизнеса и социалното предприемачество, за което ни партнират Reach for change“, посочи Златина Георгиева.

Според нея едно от основните неща, за които се мисли е как учителите на терен и бъдещите им планове да бъдат устойчиви.

Двамата събеседници са на мнение, че едно от най-ценните неща е бизнес моделирането – как участниците да структурират идеята си, за да бъде работеща в дългосрочен аспект.

Друг от панелите на обучението ще покаже на социалните предприемачи, как да финансират проектите си по начин, който да ги направи смислени и да им позволи да се развиват в по-голям мащаб.

„Социалните проекти по дефиниция не са финансово устойчиви, защото тяхната цел не е да реализират печалба, а да решат някакъв социален проблем. И хората, които се занимават с такива проекти са хора, които са фокусирани върху решаването на даден проблем, а не как да генерират печалба. Ние се опитваме да им покажем как да мислят и за двете неща. Не защото печалбата при тях е приоритет, а защото това е начинът да станат по-устойчиви“, допълни Юрий Вълковски.

Според него идеята е социалните предприемачи да се научат да разчитат на идеите си, да са независими, де не разчитат на грантове, субсидии и дарения, но и да имат собствени източници за финансиране, като диверсифицират източниците си на приходи. 

Как неправителствените организации помагат на социалните предприемачи? Какви грешки се  допускат при социалните проекти? Какви са предизвикателствата пред социалното предприемачество в България? Трябва ли Законът за социалното предприемачество да стане по-гъвкав?

Вижте повече във видео материала

Инвестиция в образованието и изграждането на млади специалисти е целта и на първата у нас „Академия за финансови анализатори“, която Investor.bg и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) стартираха. Тя ще даде възможност на двама студенти да получат пълни стипендии за обучение в магистърска програма „Финанси“ във ВУЗФ, а след това да се реализират професионално - със стаж в Bloomberg TV Bulgaria и предложение за работа в Investor.bg или Bloomberg TV Bulgariа след края на магистратурата си. 

Кандидатите трябва да изпратят анализ по една от три актуални финансови теми до 20 септември на info@investor.bg. Подробности може да откриете тук. 
По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Журналист: IGB ще разнообрази маршрутите и източниците на природен газ