Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Нормално е всяка година да има недостиг на учители

Българското училище все още не е достатъчно отворено за новите иновативни методи и подходи, твърди директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов

гледано: 2724   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В началото на всяка учебна година винаги се усеща един стабилен недостиг на учителски кадри. Нормално е различни учители да търсят нови работни места, а вътрешната миграция в страната си продължава. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София и бивш заместник-министър на образованието.

Според него пенсионирането на учителите също проличава в началото на новата учебна година, а надеждите са на мястото на пенсионираните да постъпят по-интересни и квалифицирани млади учители.

По думите на Стаматов иновативните методи и подходи в образованието все още влизат плахо в българското училище, те срещат и вътрешна съпротива от страна на учителите. 

Още по темата

При ръст от 20% на учителските заплати от 1 януари 2019 година, един млад учител ще стартира от 920 лева основна заплата, каза гостът. Заплатата на учителите със стаж ще се формира с увеличението около 1200-1300 лева, посочи директорът. Учителската професия е една от най-ясните и стабилни по отношение на заплащането, каза още гостът.

Увеличаването на заплатите за втори път е сериозна гаранция за подкрепа на учителите, а един важен допълнителен лост, необходим за възстановяването на учителя и за подготовката му за следващата учебна година, е отпускът, каза още гостът.

В Европа, по неговите думи, има много добри образователни системи, с които трябва да се запознае българският учител. В тази връзка той съобщи, че програмата "Еразъм +" е  повишила с 30% възможностите за кандидатстване на учителите.

Вижте още във видеото

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Фед ли е причината пазарите да са в отбранителна позиция?