IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поморие отбелязва ново рекордно лято

През юни е регистриран 50% ръст на туристите на годишна база

17:19 | 25.07.22 г. 1
Поморие отбелязва ново рекордно лято

Поморие записва поредно рекордно лято през настоящия туристически сезон, стана ясно от думите на Иван Алексиев, кмет на общината.

"Туристическият сезон в Поморие миналата година беше най-силният за последните 15 години, а за радост това лято се развива още по-добре. През юни тази година спрямо миналия юни е регистриран 50% ръст на туристите, за юли до момента имаме 8% ръст. В сметките на община Поморие има около 25% повече внесен туристически данък.", посочи той в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Основният процент туристи са българи, на второ място по посещаемост са румънските туристи. Имаме немски и полски туристи също. За жалост, загубихме руския пазар, който беше много силен за нас", каза кметът.

Поморие е 15-хиляден град, а в момента има около 60 хил. – 70 хил. души на територията на общината.

Запитан дали се наблюдава увеличение на имотите в Поморие, които са обявени за продажба от руските им собственици, Алексиев каза, че дори да желаят да продават апартаментите си в момента, те няма как да си получат парите, защото финансовите взаимоотношения между България и Русия са блокирани.

„В тази връзка има продажба на апартаменти, но не е този бум, който се коментира. Това, което ми прави впечатление, е, че има голям интерес от българи за купуване на апартаменти в Поморие. Може би при отпушване на руския пазар ще се получи този вторичен пазар, където руски граждани да си продават по-активно апартаментите”, каза Алексиев и допълни, че цените на имотите са скочили с 30-40%.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
termit
преди 1 година
Баси глупостите.Увеличението на брой нощувки се дължи на многото регистрирани украински бежанци.Бежанците се регитрират в ЕСТИ и от там повече приходи за общината от нощувки.А иначе Поморие е празно.Роми,роми и малко румънци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още