Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Производители: Розовата индустрия е в шок, който може да продължи и догодина

В момента в България преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини, твърдят от бранша

гледано: 3521   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

От началото на пандемията поръчките на розопроизводителите към преработвателите рязко спаднаха и не знаем дали този шок няма да продължи и през следващата година. Това е плашещо, коментира в ефира на Bloomebrg TV Bulgaria Христо Николов, председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Той призна, че от началото на годината браншът работи под огромен стрес, имало е проблем с мотивацията на работниците и транспортирането. „Направихме повече разходи по прибирането на реколтата. Преработвателните предприятия ни платиха близо 30% по-ниска цена от предходната кампания. Тази година имаше неприбран розов цвят.

Но с влизането в сила на Закона за розата до 2-3 години няма да се стига до такива ситуации. Факт е, че в момента в България преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини", каза още гостът. 

Още по темата

Според него за да има устойчивост в сектора, трябва да се води далновидна политика в продължение на години. 

Той коментира, че правителството ще разпредели близо 1,1 млн. лева в подкрепа на сектора на розопроизводството в България, което се равнява на 20 лева на декар за единица площ.

"Тези средства са 10% от ежегодните разходи, които един стопанин трябва да направи в своите розови градини, за да ги поддържа в добро състояние и за да разчита на прилична реколта", уточни Николов.

"Добавяйки тези пари към помощта за сектора по линия на Covid-19, която розопроизводителите очакват, финансовият ресурс достига все по-близо до сумата, която би била адекватна подкрепа и ще покрие загубите от лошата година", посочи гостът

Той заяви, че положителното е, че кампанията по прибирането на розовия цвят е проведена и вече приключи. "Но тепърва ще се изчислява колко са загубите", отбеляза гостът.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Л. Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без значителни отклонения