IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата на терен и префинансирането – основни пречка за фирмите по Плана Юнкер

Очакваме подкрепени от Плана Юнкер инвестиции в размер на малко под 1 млрд. евро за България, според експерт

11:35 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните рискове за малките и средните предприятия пред реализирането на стратегическите инвестиции по плана Юнкер са свързани с работата на терен и с префинансирането. Това коментира председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Проблемите при кандидатстването на фирмите идват с обезпеченията и насърчаването на проектите, одобрени за финансиране по различните програми”, обясни тя.

По думите й би било добра стъпка създаването на фонд по подобие на фонд ФЛАГ за общините, така че част от ресурса да бъде насочен за подкрепа на вече оценените като жизнеспособни проекти на предприятията – иновативни проекти или проекти от по-затруднените райони на страната ни.

Негулова коментира и как банките биха се ангажирали по-активно да прилагат финансов инженеринг и да включват в офертите към малките фирми и гаранциите от Националния гаранционен фонд. В тази насока следва да се върви, за да се получат успешно реализирани инвестиции, каза тя.

По думите й действително се подобрява достъпът на фирмите до огромния ресурс на Плана "Юнкер", но проблемът е как това реално да се случи и то не само за бизнеса с високи технологии, но и за по-традиционните за България отрасли.

Вървим убедително към очаквани подкрепени от Плана "Юнкер" инвестиции в размер на малко под 1 млрд. евро за България. Това каза по темата и икономическият съветник в представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Георги Янакиев. Той посочи, че в последните месеци са били одобрени серия от допълнителни споразумения. По т.нар. прозорец за МСП вече има одобрени 8 споразумения, които трябва да мобилизират инвестиции за над 500 млн. евро.

"Преди два дни беше подписана и първата трансакция по т.нар. прозорец за инфраструктурни и иновационни проекти – кредитна линия за ББР с размер от 150 млн. евро, която трябва да позволи финансирането на проекти на МСП в размер до 420 млн. евро", обяви още икономическият съветник.

България заема второ място в ЕС по отношение на очакваните подкрепени от Плана "Юнкер" инвестиции към БВП на страната. Това означава, че България активно се възползва от инструментите по плана досега, обясни още Янакиев.

Европейската комисията (ЕК) предложи удължаването на плана „Юнкер“ с две години, както и ръст на средствата от 320 млрд. евро до 500 млрд. евро с нов хоризонт до 2020 г., припомни Янакиев.

Вижте още във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още