Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Само задлъжнели държави имат необходимост от "лоша банка"

Силните икономики не искат да финансират проблемни банкови системи, посочи журналистът Петър Илиев

Само задлъжнели държави имат необходимост от "лоша банка"

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на ЕКОФИН относно създаването на публично финансирана „лоша банка“, която да помага със събирането на проблемните заеми на европейските кредитни институции, е изключително дипломатично. Само задлъжнели държави имат нужда от подобна институция. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Петър Илиев.

След края на неформалното заседание на съвета на финансовите министри на общността, което се проведе на 7 и 8 април в Малта, стана ясно, че те нямат нищо против създаването на такава банка, ако това се прави в национален мащаб и не ангажира публични средства, обясни още той.

Илиев припомни, че най-силен интерес от създаването на „банка-болница“ („лоша банка“), която да помага в събирането на проблемните заеми на европейските кредитни институции, има Италия.

Още по темата

Според журналиста създаването на  „лоша банка“ се отнася до Европейския банков съюз и не засяга България, която не е част от еврозоната.

„Такава банка се създава при изравняване на цените за държави в развит пазар на дългове. Когато едни проблемни кредити са добре провизирани и непровизираната им част е достатъчно малка – те бързо си намират частен купувач, обясни той.

По думите му смисълът от създаването на подобна финансова институция е с акцент върху задлъжнялостта.

Петър Илиев е на мнение, че „ако тази идея бъде реализирана, може да се стигне до преразпределяне на средства от страни като Германия към страни с проблемни банкови сектори”.

“Паричната политика на ЕЦБ в момента обслужва единствено интересите на свръхзадлъжнели държави с проблемни банкови системи, като Гърция и Италия. Това е техният опит да им се плати сметката от финансово силните дължави.

Изходът от финансовата ситуация в италианския банков сектор включва дълбоки реформи - както бюджетни, така и законови”, посочи журналистът.

Вижте повече във видеото. 

гледано: 2149   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Защо е важен плоският данък?