Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще има ли в България научен център с опитно поле за отглеждане на шафран?

Страната ни може да произвежда множество шафранови продукти, които липсват в Европа, посочи Хасан Тахиров

гледано: 2378   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Предприемачите от бизнеса с шафран имат намерение да създадат в България център за развитие с опитно поле с шафран със 100-200 декара площ на едно място. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.
Той с надява, че в него ще се централизира производството с машини на едно място, но акцентът ще бъде работата на научни работници, които ще експериментират с ценното растение.
Още по темата

Хасан Тахиров прогнозира, че планинските и полупланинските райони в България са подходящи за отглеждането на шафран и там може да се създаде поминък за хората. Той обясни, че няма проблем с намирането на работна ръка в региона.

„Възстановяването на вноса и износа на български шафран зависи от отварянето на границите. Тази година границите са затворени и не можахме да изпратим нищо към Китай. Но за сметка на това продукцията, която не е изнесена, се изпраща към европейския пазар и в по-малка степен към турския пазар", посочи той.

Тахиров отбеляза, че най-големите европейски пазари на български шафран са Германия и скандинавските страни и добави, че за момента секторът няма криза с продуктите на склад.

"Цената на шафрана се увеличи двойно - преди беше 8-10 лева за грам, сега е 8-10 евро за грам", информира производителят на най-скъпата подправка в света и сподели, че има сведения, че ценното растение влиза като съставка във ваксината срещу Covid-19.

Тахиров напомни, че шафранът се използва в козметиката - за кремове, продукти за миене на лице, биохапчета за алцхаймер, за кожни болести, за зрение.

"Главната ни цел е да се произвеждат шафранови продукти, а не само шафран. Така печалбата ще се увеличи многократно с производство на чайове, кремове, напитки, алкохолни напитки. Може да се произвеждат хиляди продукти, които сега липсват в Европа", смята производителят на ценното растение.

Как се отрази коронакризата на бизнеса с шафран? Кога в миналото шафранът е спасявал хората в пандемиите? Нараства ли потребителският интерес към ценното растение? Подходящо ли е географското положение на България за шафран?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 седмици
Ако успеят да намерят достатъчно роби, които да им гледат шафрана почти за без пари. Това е българският бизнес модел.

Още от Bloomberg TV
Как България може да бъде по-атрактивна за инвеститорите?