IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще попречат ли нормативните промени на търговията с произведения на изкуството?

Опазването и рекламирането на културното, художествено наследство е въпрос не само на бизнес, а на национална сигурност, смята галеристът Павел Тодоров

16:50 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерството на финансите публикува промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Тези, които търгуват или действат като посредници в търговията с произведения на изкуството, включително художествени галерии и аукционни къщи, са вече към списъка на задължените лица.

Надявам се, че тези промени няма да бъдат публикувани в този вариант, в който са предложени. Притеснява ме, че галериите и аукционните къщи са включени в списъка. От много години сделките над 10 000 лв. минават само по банков път. Това заяви галеристът Павел Тодоров, собственик на аукционна къща „Виктория", в предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Антитърговско - така определи гостът това намерение.

Не е необходимо да влизаме в детайлите на европейската директива в случая, която служи като мотив за решението на финансовото министерство, спомена Павел Тодоров.

Бизнес или изкуство?

„Опазването и рекламирането на културното, художествено наследство е въпрос не само на бизнес, а на национална сигурност, идентичност и политика. Нашите културни достижения трябва да излязат извън обхвата си", посочи той.

Търговията с произведения на изкуството е един голям сектор в Европа и света, в който има страшно много пари, напомни Тодоров.

Още от разговора вижте във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още