Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Симеон Дянков: Българският преход бе половинчат

Излизане от валутния борд без приемане на еврото е немислимо, твърди бившият министър на финансите

Симеон Дянков: Българският преход бе половинчат

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Българският преход бе половинчат. Не бе направена лустрация и е смущаващо, че същите хора, които преди 25 години управляваха България, я управляват и сега. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков е ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му „трудно се наваксва, когато си загубил близо 27 години“. Причината не е само липса на компетентност, но и липса на интерес за някои основни промени, както е при съдебната система, обясни финасистът.

Според него България много ясно трябва да определи своята геополитическа и геоикономическа ориентация и много бързо да се интегрира в Европейския съюз. „Евентуалният Brexit ни дава шанс да заявим ясно, че винаги сме били и сме европейци. Все по-често започват да ни сравняват с Румъния, която имаше късен старт, но напоследък върви доста по-бързо от България“, каза още Дянков.

Той е категоричен, че колкото може по-бързо трябва да влезем в механизма ЕRM2, а след това в еврозоната.
"Вече 20 години сме във валутен борд. Всички останали държави, които бяха във валутни бордове от Централна и Източна Европа - Латвия, Литва и Естония, вече са приели еврото. Време е и България да го направи", добави бившият финансов министър. 

Още по темата

"Съгласен съм, че няма време за бавене и председателството на Европейския съюз (ЕС) ни дава много добър шанс, защото за 6 месеца можем да определяме част от политиките на общността", подчерта Дянков.

По думите му един от тези приоритети може да бъде именно влизането на България и, може би, на някои съседни държави, като Румъния, в еврозоната.

Излизане на България от борда обаче, извън шанса за влизане в еврозоната, няма, категоричен е той. "Няма път назад", убеден е бившият финансов министър. Дянков обясни, че над половината от заемите, и при домакинства, и при бизнеса, са в евро и ако валутният борд "тръгне да пада", ще има "огромни последствия" както за банковия сектор, така и за реалната икономика.

Европа има само една възможна скорост и трябва да се мисли как тя да бъде ускорена, защото само единен Европейски съюз може да бъде значим играч на световната сцена, съизмерим със САЩ и Китай, каза още гостът. Той бе категоричен, че идеята за Европа на няколко скорости се лансира от политици популисти. 

"Проблеми в Европа без съмнение има и те се решават сравнително бавно в сравнение с други големи икономики", защото "сме съюз, но на суверенни държави", добави Дянков. "Това прави вземането на решения много по-бавно. На Европа ѝ липсва не само икономически двигател, извън Германия, но ѝ липсва и ясна представа кой взима решенията и как те да се взимат по най-бързия начин".

"Бъдещето на Европа е федерация и макар да е трудно и бавно, това е единственото ни бъдеще. Само заедно имаме икономическо пространство да се състезаваме с големите икономики", обясни бившият министър на финансите. 

Вижте още във видеото.

гледано: 3299   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
0
 
13
Иван Митев до: StraightForward
преди 2 години
Навярно имам знания за свойствата на парите, след като първи в света открих световната държавна грешка за неправилно държавно прилагане на парите.

Ясно е, че Вие не сте съгласен с представената от мен истина, че живеем при неправилно държавно прилагане на парите.

Защо не кажете с какво сте съгласен?

Възможностите са: сега живеем при (1) неправилно или (2) правилно държавно прилагане на парите.
1
 
2
 
12
StraightForward до: Иван Митев
преди 2 години
Ама ти да си чувал за свойства на парите !??? Я ги изброй, имаш ли представа за тях!!!
Първото е: средство за спестяване !?? Другите знаеш ли ги !??

смешно е как въобще пишете за неща, за които сте на светлинни години!??

Няма как СТАЛИН И СЕГА МЕКРЕЛ ДА ИМАТ ВРЪЗКА С ПРИЛАГАНЕТО НА СВОЙСТВАТА НА ПАРИТЕ !???

СМЯХ....
2
 
1
 
11
преди 2 години
Най-голямата слабост на досегашните Министри на финансите е, че не зачитат държавната грешка за неправилно прилагане на парите.
Мнозина очакват Министърът на финансите да помогне за спасение от актуални злини. Независимо от знания и опит, Министърът на финансите не може да предпази от актуални щети, защото няма необходимата компетентност.
При създадените условия е невъзможно спасение от злини, защото Министърът на финансите, колкото по-добре работи да подпомогне икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.
Същественото за спасение от актуални злини е от държавата правилно прилагане на парите.
4
 
7
 
10
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 2 години
Няма профилна снимка
Дянков беше най-добрият финансов министър, не защото е кадърен и способен, а защото правеше това което трябва да прави. Задължение на финансовия министър да казва винаги не и да отговаря с да, само когато го попитат "Извинете, не ли казахте". След като го ритнаха, видяхте колко бързо гушнахме едни 16 милиарда заеми.
8
 
10
 
9
Mavi Goz до: bigmamascandal
преди 2 години
"Най-добрият български финансов министър"

Сложих ти + за шегата - досега не беше показвал чувство за хумор... хихи...

Иначе дянков е забавен клоун, ако не дразнеше толкова с местоимението "ни", когато говори за българите и България. Българският му произход изобщо не му дава право да се причислява към хората, имащи отношение към живота тук, останали и даващи смисъл на съществуването на тази държавица - добри, лоши, умни, глупави, но носещи кръста си. България и нейните граждани не са лаборатория за разни пос^ерковци да си правят опити с живи хора и да трупат емпиричен опит за дисертациите си! Аман от наемни опевачки!

Още от Bloomberg TV
Saxo Bank: Ръстът на руската икономика няма да се забави под 1,2%