Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Синдик: Няма забавяне при изплащането на сумите от първата частична сметка на КТБ

Промените в Търговския закон вече дават резултат, твърди Ганка Кольовска

Синдик: Няма забавяне при изплащането на сумите от първата частична сметка на КТБ

Снимка: Архив Ройтерс

Няма забавяне при изплащането на сумите от първата частична сметка на фалиралата преди 4 години КТБ. Така изглежда, но реално забавяне няма, законът е ясен и трябва да се спазва. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ганка Кольовска, синдик, доктор по икономика.

Процедурата е такава – трябва да бъдат уточнени кредиторите – кои са, какви са задълженията, къде са, да бъдат разгледани списъците. Изплащането не започва веднага след като бъде съставен въпросния списък, а едва тогава, когато в масата на несъстоятелността бъде набрана достатъчно голяма сума, която може да бъде разпределена. Синдиците работят достатъчно бързо, сумите не са малки и разпределението беше направено в първата възможно минута и когато законът позволи да има сметка за разпределение“, обясни Кольовска.

Тя призна, че е имало леко забавяне докато влезнат в сила промените в Закона за банковата несъстоятелност от края на април 2019 г. „До преди това имаше право да се възразява срещу сметката за преразпределение и след това да се обжалва. Това съответно спира нейното изпълнение“, уточни синдикът. 

Още по темата

Кольовска сподели още, че промените в закона са положителни и са направени с цел да се синхронизира българското законодателство с европейското. Те са част и от изискванията на ЕС за членството на България в Банковия съюз.

 

Припомняме, че измененията в текстовете са свързани с въвеждането на нов допълнителен клас кредитори - притежатели на непривилегирован първостепенен дълг, който следва да има по-висок ред от притежателите на инструменти на собствения капитал и подчинен дълг, както и по-нисък ред спрямо притежателите на други инструменти на необезпечен първостепенен дълг. Част от измененията са свързани и с ограничаването на разходите от масата на несъстоятелността – внася се яснота като се уточнява изрично кои са страните в съдебните производства, от които предварително не се събира държавна такса. В производствата по обжалване няма да се събира такса, ако кредиторът е придобил вземането и задължението си преди датата на решение за откриване на производство по несъстоятелност, но към момента на придобиване на вземането или задължението е знаел, че е настъпила неплатежоспособност или че е поискано откриване на производство по несъстоятелност (б.ред. препратка към промените в Търговския закон).

Ганка Кольовска посочи, че все още се работи по разработването на модел на ефективна електронна система за събиране и публикуване на данни за процедурите по несъстоятелност и стабилизация, които са част от новите текстове на Търговския закон.

"В приетата част по стабилизация има много въпросителни и много трудно може да се направи рекапитулация дали успешно работи тази част от Търговския закон", обясни синдикът.

Въпреки трудностите, промените от вече дават своя ефект, заяви Кольовска.

"Едната промяна се отнася за свързаните лица и начина, по който се оценява тяхното участие в несъстоятелността по отношение на претенциите. Тази промяна дава положителен резултат, тъй като не се създават условия, в които да има вреди за обезпечените кредитори", уточни тя.

Вижте още във видеото.

гледано: 3726   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Голямото забавяне е при Цветан Василев, ика да връща към 2 милиарда лева, а закъснява вече пвта година.

Още от Bloomberg TV
Защо Сейшелите отвориха границите си за чуждестранни туристи?