IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурните проблеми в осигуряването няма да бъдат решени и през 2017 г.

Решението е увеличаване на заетостта, а не увеличаване на вноските, твърдят от БСК

11:20 | 24.11.16 г.
<p>
	Димитър Бранков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Димитър Бранков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме големи структурни проблеми в националното осигуряване, които няма да бъдат решени и през 2017 г. Най-сериозни затруднения в социалното осигуряване създава спадът в броя на осигурените лица. Намалението е двойно спрямо 30 години по-рано. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) и председател на надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) Димитър Бранков.

По думите му в момента един работещ у нас издържа един пенсионер, докато преди 30 години отношението е било четирима работещи за всеки пенсионер. В много страни от Централна и Източна Европа съотношението е двама или трима работещи за един пенсионер. Решението е увеличаване на заетостта, а не увеличаване на вноските, категоричен е Бранков. 

Увеличаването на осигурителните вноски ще води до загуба на заетост, независимо от това, че в момента имаме кардинален проблем с дефицита на работната сила. От 2008 г. работната сила у нас е намаляла с 9%. Имаме дефицити в редица региони и сектори, каза Бранков.

Той поясни, че работодателските организации са изразили частични различия по отношение на бюджета на НОИ. "Стопанска камара подкрепи бюджета, но с много забележки. На първо място по отношение на предвиденото увеличение през следващите 2 години на осигурителните вноски с по 1%. Да не забравяме и новия размер на минималната работна заплата, който не беше консултиран в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и старата тема с т.нар. три дни болнични за сметка на работодателя. Не сме съгласни и със застопоряването на реформата за инвалидните пенсии", коментира заместник-председателят на БСК.

По отношение на целия държавен бюджет Българска стопанска камара има негативно становище.

Вижте целия разговор във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още