Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Тодор Ялъмов: Иновативните компании печелят най-много във времена на криза

Делът за наука в бюджета на България е изключително нисък, твърди експертът

гледано: 2842   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Вероятно пандемията причини спад на инвестициите в иновациите и технологиите, но далновидните български компании насочиха и продължават да насочват своите средства именно в тази насока - както преди 10 години по време на Голямата рецесия, така и сега иновативните компании печелят най-много във времена на криза. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан по научноизследователската и иновационна дейност на Стопански факултет към СУ “Св. Климент Охридски”.

"Някои компании, които получиха в миналото наградата за "Иновативно предприятие на годината", много бързо се преориентираха - фирма за производство на хавлии със собствен завод в САЩ се преориентира и започна да произвежда специален текстил, от който други предприятия започнаха да създават защитни облекла", обясни гостът.

От разговора стана ясно, че част от българските фирми за бързооборотните стоки, произвеждащи домакински и хигиенизиращи продукти, но не непременно медицински материали, също отчитат нарастване както на оборотите, така и на степента на навлизане на нови пазари. 

Още по темата

"Постоянно има противопоставяне на мнения, като едно от преобладаващите е, че не трябва да се инвестира в иновации във времена на криза, а в запазване на работни места. Това може да е добре от социална гледна точка в краткосрочен аспект, но в дългосрочен притежава огромни негативни последици", каза експертът.

"Министерството на образованието направи много интересни ходове", коментира още Ялъмов в подкрепа на иновациите и научните изследвания в университетите и разработване на университетски мрежи.

"Ние разработваме такъв проект SCHOLARNET в партньорство с Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. С други думи има примери как по време на криза правителството решава да инвестира в наука“, каза гостът.

По думите на госта, ако бъде разгледан общият бюджет на България, делът, определен за наука, е изключително нисък.

"Разпределянето на пари на всички по равно не дисциплинира ефективните предприятия. Кризите именно разделят ефективните от неефективните предприятия във всеки сектор", каза той.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Драганов: България сгреши с подкрепата за зеления сертификат