IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Драги и екипът му имаха смелостта да предложат неортодоксални мерки?

Марио Драги притежаваше необходимата подготовка и познания за финансовите пазари, твърди финансистът Борис Петров

09:15 | 26.10.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В своята дейност и във всички действия Марио Драги акцентираше върху отговорността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да следва своя мандат. Това бяха целите за инфлация под 2%, но близко до 2%, спасяване на еврозоната от дезинтеграция в периода 2011-2012 г. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров.

Той добави, че именно тогава големите спредове отразяваха и риска за дезинтеграция – в пиковата си стойност спреда на 10-годишните италиански облигации настигна и надмина 5%. Драги и екипът му имаха смелостта да предложат неортодоксални мерки и да ги съгласуват с политическите лидери на Германия и Франция, каза още гостът

"Марио Драги притежаваше необходимата подготовка и познания за финансовите пазари и начинът им на функциониране, за да може да се справи с риска от разпад на еврозоната", твърди Петров. 

"Това, че ЕЦБ, в лицето на Драги, заяви, че ще използва всички средства за запазване на еврозоната от разпад, беше достатъчно за да се възвърне доверието на пазарите", каза финансистът.

"Драги е от по-новата генерация, с доста по-гъвкави академични познания, и на тази генерация и беше дадена възможност да реализира тези познания" допълни гостът.

Според него повикът за активиране на фискалната политика е условен, и освен това е съпроводен и с призив за структурни реформи. "Фискалната политика в еврозоната винаги е изоставала от монетарната" смята финансистът.

"Призивът на Драги беше към държави като Германия, които в своята ортодоксалност всъщност вредят на собствената си икономика. Този призив на Драги сега е от особена важност" заяви още Петров.

Повече вижте в краткото видео, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
След като твърдите, че "И печатането не се прави за да се спаси ЕС и САЩ от нова криза", моля обяснете какво ще стане (заради намалените основни лихви) при сегашното нарастващо търсене на пари, ако централната банка не осигури това търсене на пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 4 години
В момента тече състезание, кой ще напечата повече и ще обяви по-ниски лихви, само така балъците с по-големите лихви и пазещи баланс биват ограбвани. Как? - ами с лесните пари, просто се купуват активите на тези страни. И печатането не се прави за да се спаси ЕС и САЩ от нова криза, ами за да може живеят на гърба на останалия свят/ няма нужда от кой знае какви производства и икономика /. Нормалните държави не могат да печатат безконтролно, без да се получи хиперинфлация.. но САЩ и ЕС - при тях засега това не е валидно. Та си печатат на воля - щото могат. И така ще продължават, до безкрай... /почти/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Емитирането на нови пари е свързано с по-голямо потребление на пари, защото централните банки намалиха основната лихва.Намаляването на основната лихва се прави за да се отложи началото на кризата, която възниква защото централната банка неправилно емитира пари. Ако не бе намалена основната лихва вече кризата щеше да е започнала със съответните лоши последици.Спасението от криза е възможно само чрез правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Просто ФЕД и ЕЦБ се усетиха, че могат да печатат на корем.. колкото си искат и да ограбват останалия свят. До кога ще продължи? ами не му виждам края, може би докато САЩ натупат поне 100 трилиона долара дълг.. и ЕС горе долу толкова. Някой знае ли колко са 100 трилиона долара? Значи останалите държави работят и пазят горе долу някакъв баланс на приходите и разходите - САЩ и ЕС - не. Който каже обратното, е против демокрацията и го нарочват за демократизиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
М. Драги спечели едно единствено нещо - ВРЕМЕ . Време което беше пропиляно . Към днешна дата печалбата я няма , има обаче едни сериозни дългове и дисбаланси , залог за истинска криза - не като тази от 2008 г. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
При управлението на Марио Драги и екипът му Европейската централна банка неправилно емитира евро. Банковата грешка създава актуални щети и кризи.Актуалните трудности на Европейския съюз са последица от грешката на Европейската централна банка.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Европейската централна банка неправилно емитира евро е с нарастващи щети в Европейския съюз.Държавите от Европейския съюз са жертви на грешката на Европейската централна банка.Същината на бездействие или действия на Марио Драги и екипът му е чрез съответни мерки отлагане на начало на катастрофална европейска криза. Същото се случва за сметка на бъдещи завишени щети.Доказа се, Марио Драги и екипът му нямат капацитет за правилна работа на Европейската централна банка.2. Устойчивият просперитет на Европейския съюз е възможен, когато Европейската централна банка правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още