IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays обмисля да купи банка

Британският трезор се нуждае от още един лиценз, за да се раздели с поделението си за банкиране на дребно

12:48 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Barclays обмисля да придобие банка, което би бил най-прекият път за сдобиването с допълнителен лиценз, от който британският трезор се нуждае, за да се раздели с поделението си за банкиране на дребно. Това трябва да се случи заради новите правила, които принуждават британските кредитни институции да се разделят на две, пише Financial Times.

Планът подчертава по-големите предизвикателства, пред които се изправя Barclays в сравнение с тези, които изпитват конкурентите й, при изпълнението на законодателството, касаещо отделянето на дадена компания от компанията майка, която подлежи на регулации и се търгува публично, и превръщането й в нерегулиран бизнес (т. нар. ringfencing law). В конкретния случай – големите банки трябва да отделят подразделенията си за банкиране на дребно от другите свои дейности, каквато например е инвестиционното банкиране, до 2019 г.

Миналата седмица новият председател и изпълняващ длъжността изпълнителен директор на банката Джон Макфарлън каза на директорите, които работят по промените, или да придобият компания, която разполага с банков лиценз, или да кандидатстват за нов. Barclays е единствената банка, което се нуждае от допълнителен лиценз за поделението, което ще отдели в нова банка.

Друга причина, поради която Barclays е по-притеснена в сравнение с конкурентите си относно съобразяването със законодателството, е въпросът как да финансира голямата си инвестиционна банка, която отделно ще бъде финансирана от депозитите на клиентите в отделената банка с фокус върху банкирането на дребно.

За да намали рисковете за инвестиционната банка, Barclays възнамерява да включи и още някои операции в това поделение, включително дивизията за кредитни карти Barclaycard, африканското си поделение и голяма част от корпоративното банкиране.

Други банки пък възнамеряват да подходят точно обратното, като включат колкото се може повече операции в новото поделение. Например, HSBC смята да премести новата си банка в Бирмингам, да я преименува на Midland и да я преструктурира. Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland планират да имат 97% и 80% от операциите си, съответно, в новите банки, които ще се отделят от инвестиционните.

Потенциалната цел на Barclays с придобиването на дружество с неизползван банков лиценз е да ускори процеса по издаване на разрешение от страна на Банковия регулаторен орган на Английската централна банка (Prudential Regulation Authority). Лице, запознато с процеса, коментира, че решението на банката да спести пари, като се сдобие с допълнителен лиценз чрез закупуването на Woolwich, ще й изиграе лоша шега.

Акциите на Barclays поскъпнаха с над 50%, откакто уволненият директор Антъни Дженкинс пое управлението през август 2012 г., представяйки се по-добре спрямо конкурентите. Макфарлън коментира, че смята да удвои цената на акциите в следващите три до четири години.

Повече за освобождаването на Дженкинс от поста главен изпълнителен директор и за предизвикателствата пред Barclays можете да научите от коментара на Вероника Денизова от ТВ Bulgaria ON AIR и Свилен Колев от Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още