IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митко Василев: Бизнесът е раздвоен за въвеждането на дуалната система

Дебатите до момента са в посока учебни модели, твърде малко се говори за ролята на работодателите, твърдят от Германо-българската индустриално-търговска камара

18:30 | 04.01.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Митко Василев: Бизнесът е раздвоен за въвеждането на дуалната система

Бизнесът е разколебан относно въвеждането на дуалната система на обучение защото не знае каква ще е неговата роля“, каза в предаването„Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той обаче уточни, че всички анкети, които са били правени по темата, ясно показват липсата на квалифицирана работна ръка и именно дуалното обучение е навярно най-добрият метод за преодоляване на този проблем.

„Несигурност създава и фактът, че този тип практики и стажове не гарантират постоянно назначение, не означава, че фирмата ще реши да задържи кадрите, които е обучила, те могат да отидат и при конкуренцията. Затова работодателите трябва да инвестират в бъдещето, а не да правят моментни разходи, защото все пак практиките и стажуването ще бъдат платени. Условията, които дружествата ще предлагат трябва да бъдат достатъчно добри, за да не се получава текучество на кадри“, обясни Василев.

Той изрази недоволството си, че обсъжданията до момента са предимно в посока училище и учебни модели за учениците, а за бизнеса се говори твърде малко.

„Като цяло дуалната система се приема доста добре, има ясен ангажимент от страна на правителството. Остава да се видят какви точно ще бъдат законодателните промени, защото както се казва, дяволът е в детайлите и само така ще стане ясно доколко моделът, който се въвежда в България би бил работещ“, обясни от своя страна евродепутатът Ивайло Калфин.

Според него е много важно всички законови промени да бъдат приети с изключително политическо мнозинство. „Това е необходимо, за да се гарантира, че нея няма да има изменения при смяна на едно правителство с друго. Задължително е съгласуването да бъде направено преди да се пристъпи към приемането на съответните нормативи“, уточни Калфин.

Цялото предаване може да видите ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Абсолютно вярно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ходил съм в завода на BLUM в Австрия. Там практикуват по дуалната система където хлапетата от малки се въвеждат в инжинерните професии. Работят с най-модерни металообработващи машини на завода, който се равнява Мерцедес в мебелния обков. Мисля, че идеята е супер. В никой техникум неможе да има модерни машини. В нашите е късмет ако има някой стар ръждясал струг. Нали една камара предприятив се модернизираха по европроекти. ЕМи това е идеална база за практическо обучение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
rumen221
преди 10 години
Приятели,- Дуалната "система" (Раб.Фак) произвежда ЧИРАЦИ - полуграмотни индустриални роби...!- С пълна сила искат да правят децата ни ПОЛУГРАМОТНИ ИНДУСТРИАЛНИ РОБИ И ***...- Техникумите, които СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИТЕ ДИВАЦИ закриха правеха истински средни технически специалисти..., които "пробиха" в целия свят...!!!Просто е... ВЪЗСТАНОВЕТЕ ТЕХНИКУМИТЕ...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още