Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Омбудсманът обяви за незаконен ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро

Двамата са били задържани снощи, докато се опитвали да спасят от унищожение документи

Омбудсманът обяви за незаконен ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро

Снимка: Рixabay

Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Повод за изявлението е информацията за задържаните от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов от „Биволъ“ и Атила Биро от RISE Project Romania.

Според „Биволъ“ двамата са били задържани снощи, докато се опитвали да спасят от унищожение документи, доказващи злоупотреби с европейски средства.

Омбудсманът проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я е информирал, че журналистите са били освободени в 4.30 часа тази сутрин.

„От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30  часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност“, пише в съобщението от кабинета на Мая Манолова.

Тя е категорична, че освен съмнение за противозаконно лишаване от свобода на двама журналисти се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Омбудсманът изисква пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване, смята тя. 

Мая Манолова проведе разговор и с посланика на Румъния у нас Йон Гъля, който я информира за предприетите действия от негова страна.  

Това не е първият случай, в който се прави опит името на „Джи Пи Груп” да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения. Освен че компанията ще предприеме всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет, настояваме компетентните държавни органи да разследват изнесените от Биволъ.бг „доказателства“, за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически „разследвания". Това се казва пък в официална позиция на компанията по повод на случилото се. 

От компанията заявяват, че от нея не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи. „Като водещ представител на строителния бранш „Джи Пи Груп” АД е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 BS, OHSAS 18001:2007. Всяка година компанията се одитира от независим одитор, който проверява включително и процесите по съхранение и архивиране на документация“, пише още в становището на фирмата. 

гледано: 3508   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
0
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
Изключително доволен съм от професионализма на Алтернатива Файненшъл!
1
 
1
 
5
redcretin до: s3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Омбудсмана си я гледа - именно да не мълчи. Журналята са били точно където трябва, арест за да се възпрепятства прикриването на престтпление значи само че МВР са същите престъпници. Не е нещо ново, между другото - случаят не само ще бъде раздухан, но и ще послужи да се изрине тоя обор - и МВР, и ГЕРБ. Без тях в ЕС, точно това е целта :)
ПП: ние пъм сме изключително злопаметни към вас, ментетата от ДС. Една лустрацийка и после да ви закопаме, това трябва.
1
 
2
 
4
supertrader до: s3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Дреме му на Света за нас, европейските средства са злоупотреба и за злоупотреба - крадене и корупция. Напротив трябва да се издават наръчници - указания как да се крадат еврофондове да има обмяна на опит как да се крадат субсидии с цел в един момент това чудо да спре. Всъщност няма свобони падащи от небето средства, това са данъци които някой плаща за да има друг какво да краде. Хората трябва да разберат че колкото по малко са данъците толкова по малко ще се краде, а не да ги лъжат че ако дават по още 12лв и ще получат внимание в болниците и здравната система която е 99 процента кражба - пишеш и вземаш пари ще заработи и ще ги лекуват. Има страни в които не се събират такива пари и няма такава система, вече хората от страните пострадали от това явление ходят там за медицински услуги и не си рискуват здравето с осигурителни системи.
1
 
14
 
3
Zdravko до: s3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Напротив ! Случая трябва да стане достояние на всички по света, за да е ясно и на тези извън България що за държава сме ! Какъв Шенген каква еврозона, когато сме пропити от корупция !
1
 
14
 
2
khao до: s3
преди 2 години
Няма профилна снимка
добре де, не се ли усещаш че като известен Гербаджийски трол с това изказване потвърди правотата на Мая :):) ... ма не се притеснявай и червените тролове са горе долу толкова тъ.пи :):)

Още от Bulgaria On Air
Стига ли държавната помощ до търговците на дребно?