IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Правителството действа недалновидно относно протестите в страната

Задоволяването на определени корпоративни групи не прави обществото по-щастливо, посочи социалния антрополог Харалан Александров

12:59 | 13.11.18 г. 4
Политолог: Правителството действа недалновидно относно протестите в страната

За пореден ден не стихват протестите в цялата страна. Напрежението ескалира заради високите цени на горивата, но към тази тема се прибавят и други поводи за недоволство. В София протестиращите се присъединиха към шествието на майките на деца с увреждания, които за поредна вечер излязоха на улицата с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Миналата неделя националният протест прерасна в общо недоволство срещу ниските доходи и лошото качество на живот в България.

"Протестите са тест за начина, по който функционира демокрацията и правителството ни. Сценарият е ясен – докога ще устои властта на протестите. Управляващите се опитват да завъртят ситуацията по нов начин. Неизбежно протестите биват използвани от политическите партии. В момента БСП се държи настрани. Но партия "Възраждане" е много активна. БСП си взаимодейства с тази партия с цел да изгради патриотично ляво. Правителството действа недалновидно", отбеляза политологът Румяна Коларова в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Коларова посочи, че по закон не може да се предложи законопроект, без да се направи оценка за въздействието. По нейни думи там, където трябва да се оцени въздействието и някой иска да спре подобен законопроект, пише: Няма въздействие. Това е показател за политическа безотговорност, твърди политологът. 

"Влизаме в зима. Управляващите се опитаха максимално да предвидят настроенията на хората. Но има корпоративен натиск от определени кръгове. Няма как да има гражданско общество, без да минем през тези отношения. Макар това правителството да се влияе от протестите, да го определяме като успех – в развитите държави гражданските протести не предизвикват трусове", изтъкна тя.

Според социалния антрополог Харалан Александров има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му.

"Наложи се вярването, че за да бъдеш чут, то трябва да протестираш на улицата. Това означава, че комуникацията в българската администрация е много ниска. Затова българите са толкова нещастни и гневни, въпреки че живеят по-добре от преди. Властта има определени ограничения от гледна точка на това какво може да направи в кризисни ситуации“, каза Александров.

По думите му проблемите на протестиращите са на много дълбоко ниво. В България не е имало политическа стабилност в последните 30 години. Задоволяването на определени корпоративни групи не прави обществото по-щастливо и не води към по-светло бъдеще", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Източникът за протестите срещу правителството са щетите от вредните намеси на централната банка.Все още обществеността пренебрегва лошите последици от държавната грешка за неограничавани щети от вредната намеса на централната банка.Спасението от катастрофална криза със съществена причина множество щети от централната банка е възможно със защита срещу щети от централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Десните популисти набират скорост, защото припознават каузата за своя и заявяват че ще представляват интересите на определена група от обществето.А конкретната група от обществото изказва настроението и мнението си, не висейки целодневно по многохилядни митинги. Да, излизат, събират се тук там, тук там пуснат някоя снимка или статия за събралите се хора...но не е някакъв неудържим уличен натиск, който ще събори правителството с барикади. Просто хората са интелигентни и популистите усещата "търсенето" на представителност на определна група. Като това търсене не е само площадно дефинирано, а и по много други канали може да се определи размерът му.Така че...Популистите влизат в ролята на лобист за интересите на групата, и вероятно ще влязат в управлението, въпреки че не са правени многомилионни митинги. Един вид, ей така леко, плавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Протестите са тест за начина, по който функционира демокрацията и правителството ни. ----теста не издържа :)до колегата:Политика се гради и се прокарват интереси(било то корпоративни или на отделна засегната социална група) чрез лобита. Така е по цял свят.Много грешно мислене ... и гражданските протести предизвикват трусове ! Лошото е че обикновено всички страдат от това земетресение, ако не вярваш питай политоложката що десните популисти набират скорост :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
"...в развитите държави гражданските протести не предизвикват трусове"Абсолютно вярно. Да, може да спрат временно някоя програма за съкращаване на персонал на дадена компания, но кардинално не могат да разтресат държавата. А ние тук тепърва започваме да се надяваме и надъхваме, че ако сме повече ще преобърнем системата и устоите на държавата.Политика се гради и се прокарват интереси(било то корпоративни или на отделна засегната социална група) чрез лобита. Така е по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още