Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Ще започнат ли САЩ да депортират чуждестранните студенти?

Тръмп не предприема никакви мерки срещу пандемията, но капсулира страната, посочи Христофор Караджов

гледано: 3117   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
САЩ няма да издават повече визи на чуждестранни студенти, записани в университети, които ще продължат да провеждат лекциите си само дистанционно през новата учебна година.
А ако не отпътуват от страната, те може да бъдат депортирани. За това информира в ефира на  Bulgaria ON AIR преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов.
Още по темата

Той посочи, че разпорежданията на имиграционните власти при какви условия ще бъдат връщани студентите, са доста неясни.

„Не става ясно какъв е минималният брой присъствени класове или физически, които в традиционния вариант трябва да бъдат заети от студентите, за да се водят с правилен имиграционен статус", каза Караджов. „Чуждестранните студенти трябва да поддържат определен брой класове, но какъв е процентът от тези курсове, които ще бъдат взимани онлайн срещу класовете, които трябва да се взимат физически, това остана неясно. Университетите нямат добри указания какво се случва", посочи той.

По думите му проблемът засяга около 2,1 млн. души, или 5,5% от всички студенти в САЩ, които внасят в страната годишно около 40 млрд. долара.

Караджов информира, че не само зелените карти, но работните и някои други категории визи са спрени.

„Америка се е затворила по всякакви възможни начини. Най-лошото е, че няма яснота и видима стратегия в това, което се прави. Университетите реагираха доста бурно, заяви той и уточни, че за някои от тях това е до четвърт от всички студенти.

Караджов поясни, че някои от университетите разглеждат това като опит за натиск да започнат преподаване не само онлайн, което се прави изцяло в епидемичната обстановка, а да се върнат към физическото преподаване.

Българският преподавател коментира обаче, че Доналд Тръмп не може да разпореди нищо на университетите.

„В САЩ има около 9 хиляди университета. Те се ползват с абсолютна академична автономия или в най-добрия случай имат щатско управление“, отбеляза той и обясни, че администрацията на американския президент чрез имиграционната политика ще се опита да влияе върху решенията, които се взимат от учебните заведения.

Според Христофор Караджов Тръмп не предприема никакви мерки срещу пандемията, но капсулира страната.

„Не съм забелязвал действия и разпоредби, които да идват централизирано от Белия дом в тази посока - да се носят маски на публични места, кои заведения да са отворени или затворени... Това се решава от отделените щати. Преди няколко дни вицепрезидентът Майк Пенс започна да говори за това, че маските не са лоша идея", разкри още проф. Караджов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от