IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 50 хил. жилища са санирани през 2017 г.

Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още над 50 хил. жилища в 712 сгради

11:59 | 04.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна след обновяване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма през миналата година, съобщават от правителствения пресцентър.

Към 31 декември 2017 г. са стартирали дейности по 98,5% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). Най-много от тях се намират в област Благоевград – 93, следвана от област Бургас – 91, Хасково – 81, и Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради.

В доклада се посочва, че в края на предходната година в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 528 сгради, вследствие на което ще бъдат обновени 38 643 жилища. Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още 51 010 жилища в общо 712 сгради, от което се очаква да се възползват 109 хил. души. Според данните последните одобрени за реновиране сгради се очаква да бъдат завършени в края на 2019 г.

Правителството планира да засили контрола на компетентните органи за качественото изпълнение на програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с предстоящи изменения и допълнения на Постановление №18 на МС от 2015 г.

То констатира голям интерес към програмата и отбелязва, че тя е довела до намаляване на разходите за отопление на домакинствата с между 45% и 55%, удължила е експлоатационна годност на сградите и е помогнала за подобряване на здравословните условия на живот и на жизнената среда с подобрени и ремонтирани общи части и околоблоково пространство.

Програмата създава заетост и увеличава финансовите постъпления както в строителния сектор, така и при производителите на строителни материали, инженери, архитектурни и проектантски фирми, транспортен бранш, складови и логистични центрове, отчитат от МС.

Като положителен ефект от реализирането на програмата правителството отчита и подобряването на качеството на околната среда вследствие на спестени емисии на парникови газове, както и смекчаване въздействието на климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Все още повечето хора в България вярват, че след 40 години безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата накрая това ще доведе до положителен резултат за нея. Докато камерите и принтерите струват по 60 000 лв за брой, а едно парче стиропор три пъти по-скъпо от най-скъпата цена в магазина и разни кметове, министри, политици и всякакви други кретео-масонски бизнесмени крадат от 3 млн минимум 1, няма как да очаквате до 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес да не фалира, те няма да издържат повече тази свинска тежест, особено в провинцията, още по-особено на фона на демографската катастрофа и все по-множащото се ромско население по райони. Осъзнайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
khao
преди 5 години
за 3 милиарда, да бяха посторили нови блокове ... баси кражбата е тая програма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Да, най-добрата е тази програма за "безплатно" саниране на сгради с изтекъл срок на годност с пари от 16 млрд заем, мн добре са я измислили мутраците за пред бавно развиващият се електорат. А до 2030-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/гинкочарник/шишичарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес ще са фалирали, особено в провинцията, България е абсолютна *** в момента, винаги е била и за нищо не става, след това държавата ще събира пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет на ромите от продуктивността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още