Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България продължава да губи позиции в глобален индекс на цените на жилищата

Страната ни заема 38-о място в класация на консултантска компания и е с 20 позиции по-назад в сравнение с началото на годината

България продължава да губи позиции в глобален индекс на цените на жилищата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 38-о място в света по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на тази година, сочи индексът на консултантската компания Knight Frank. Така страната ни отстъпва с още десет места в класацията, след като заемаше 28-о място през второто тримесечие. Тогава това също беше отстъпление с десет места спрямо първото тримесечие, когато беше поставена на 18-о място.

Компанията обаче използва данните на Евростат за цените на жилищата у нас през второто тримесечие (последното, за което има информация), които показаха ръст на цените от 2,9% на годишна база. На шестмесечна основа те остават почти непроменени (+0,1%), а спрямо предходното тримесечие дори намаляват с 1,1%.

Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата у нас през третото тримесечие на 29 декември.

Турция оглавява индекса за трето поредно тримесечие с годишен ръст на цените на жилищата от 27%. В реални изражения обаче, след като се приспадне инфлацията от 14%, годишният ръст достига близо 13 на сто. Чуждестранният интерес от Близкия изток и процъфтяващата икономика благодарение на силната държавна подкрепа са причина за ръста на цените. БВП на южната ни съседка нарасна с 16 на сто през третото тримесечие спрямо второто.

Още по темата
Нова Зеландия скача от 11-о на второ място с ръст на цените от 15% на фона на засиленото търсене на имоти в страната след блокадата. Продажбите на жилища са достигнали 8618 през третото тримесечие, което е ръст с 41 на сто спрямо 6112 година по-рано.

Украйна и Русия, където е отчетен годишен ръст на цените от съответно 10% и 9%, също се изкачват в индекса и сега са съответно на 6-о и на 8-о място. В десетката попадат още Люксембург, Словакия, Полша, Австрия, Холандия и Хърватия.

Някои от жилищните пазари, които бяха замразени през второто тримесечие, са регистрирали рязък скок на продажбите и на цените през третото – Нова Зеландия, Великобритания и САЩ, а други отчитат съвсем скромно въздействие върху цените – Китай, Франция, Германия. В някои страни обаче ръстът на цените на жилищата се е озовал на негативна територия – Хонконг, Сингапур, Испания.

Пазари като Великобритания, Нова Зеландия и някои индийски градове са получили допълнителна подкрепа или под формата на ваканция от гербов налог, или смекчаване на правилата за ипотечно кредитиране.

Като цяло индексът все още отбелязва годишен ръст между 4% и 5,5%, който продължава от началото на 2017 г. насам, но процентът на пазарите, регистриращи спад на цените на годишна база, расте от 2% през първото тримесечие на 16% през третото. Ирландия, Испания, Индия и Хонконг са сред страните и териториите със спад на цените на жилищата на годишна база. Цените отчитат годишно понижение и в Мароко, Унгария, Финландия, Малайзия и Сингапур.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
6
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Бая закономерно, при условие че по смъртност и подобни сме на първите места...
2
 
5
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Паднали сме от 18-то на 38 място? Много лошо, значи имаме още много да наваксваме...
4
 
4
 
1
преди 7 месеца
България продължава да губи позиции в глобален индекс на цените на жилищата - това ни е най-малкият проблем!!А той е само следствие от евроатлантическите ценности. Едно от многото следствия.

Още от България
Как ще се финансира санирането на жилищни сгради занапред?