Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Българите доминират сред купувачите на имоти по Черноморието

Търсят се по-големи жилища в близост до градовете, а цените остават сходни на миналогодишните

Българите доминират сред купувачите на имоти по Черноморието

Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Българите са основните купувачи на жилища по Черноморието през тази година, а чужденците, инвестиращи в имот у нас, значително са намалели заради предизвиканите от коронавируса ограничения за пътуванията.

Търсят се предимно завършени и по-големи жилища и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година. Това стана ясно по време на дискусия за пазара на имоти в Черноморския регион, организирана от сайта Imoti.net, който е част от Investor Media Group.

Половината имоти в нови проекти във Варненска област са продадени „на зелено“

Пазарът на недвижими имоти по Северното Черноморие е започнал годината стабилно, но началото на извънредното положение в средата на март е спряло напълно огледите и до края му в средата на май са се финализирали предимно вече започнати сделки, съобщи Елена Унджиева, оценител в агенцията за недвижими имоти Явлена.

След края на извънредното положение процесите са се нормализирали, но се наблюдават и някои промени в предпочитанията на купувачите, уточни тя. Преди пандемията търсенето е било ограничено до населеното място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. Промяна е настъпила и в нагласите на купувачите спрямо инвестицията в имота, като те отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг, каза Унджиева.

Още по темата
Във Варна сключените сделки с имоти през третото тримесечие намаляват с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради. Сделки за имоти в строеж на ранен етап се осъществяват само за сгради с много добра локация, които се изпълняват от определен инвеститор. Строителните предприемачи прибягват до промяна на схемите за плащане вместо на цените, като сега изискват 20% от цената на имота на предварителен договор и 80% при въвеждането му в експлоатация и акт 16, обясни Унджиева.

През последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“, съобщи Борислав Точевски, представител на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Според него това затвърждава тезата, че инвестицията в жилище е най-сигурният начин за запазване на спестяванията.

По думите на Точевски през второто тримесечие е регистриран спад на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради във Варненска област, но се забелязва тенденция за проектиране на жилища с по-голяма квадратура, като средната площ на апартамент е нараснала с 34%.

„Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“, каза Точевски.

Търсят се и къщи в населени места до 20 км от Варна на цена между 150 хил. и 300 хил. евро, както и втори имот в ценовия диапазон между 40 хил. и 70 хил. евро. Интерес има и към Балчик и Каварна, но там предлагането не е толкова голямо и пазарът остава стабилен в границите от 2019 г., с тази разлика, че всички купувачи са българи, сочат данните на Явлена. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
5
 
5
panther до: Yanis83
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Има трима купувачи и от тях българите са двама! Доминация без милост! България на три морета!
1
 
5
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
На мен пък много хареса статията,особено "Българите доминират".Някак гордо звучи.Какво ти доминиране бе човек,жив зян е пазара на черноморието ни.
1
 
8
 
3
преди 10 месеца
Пазара не е в застой, пазар няма. Има продавачи но никой не купува. В ерата на интернета никой вече не вярва на поръчани новини. Не знам за какво си хабят парите само. Дори Божков спря протестите защото само харчеше пари на вятъра за платените си свиркаджии
3
 
7
 
2
преди 10 месеца
Аз им вярвам: морето ни е хубаво, водата чиста, природата запазена,дюни на воля, бетон не се среща никъде, всичко е екология.И кеф ти французойки, белгийки, кеф ти шведки, латиноси, секакви ора...
2
 
13
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Грънци. Всичко е в застой, а цените падат. Ако имате познат или роднина брокер, питайте го. Лъже се поголовно от политици, да брокери. Баш такова лъгане и манипулиране на населението не е имало. Те знаят, че народа - овца ще вярва на всичко понесено от корумпираните ни медии, с корумпираните си журналисти, които си продадоха душите за жълти стотинки. Всички са станали толкова алчни, че за пари биха продали дори своите майки и бащи.

Още от България
Свлачища ще забавят изграждането на магистрала „Струма“