IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите доминират сред купувачите на имоти по Черноморието

Търсят се по-големи жилища в близост до градовете, а цените остават сходни на миналогодишните

17:32 | 02.11.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Българите са основните купувачи на жилища по Черноморието през тази година, а чужденците, инвестиращи в имот у нас, значително са намалели заради предизвиканите от коронавируса ограничения за пътуванията.

Търсят се предимно завършени и по-големи жилища и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година. Това стана ясно по време на дискусия за пазара на имоти в Черноморския регион, организирана от сайта Imoti.net, който е част от Investor Media Group.

Половината имоти в нови проекти във Варненска област са продадени „на зелено“

Пазарът на недвижими имоти по Северното Черноморие е започнал годината стабилно, но началото на извънредното положение в средата на март е спряло напълно огледите и до края му в средата на май са се финализирали предимно вече започнати сделки, съобщи Елена Унджиева, оценител в агенцията за недвижими имоти Явлена.

След края на извънредното положение процесите са се нормализирали, но се наблюдават и някои промени в предпочитанията на купувачите, уточни тя. Преди пандемията търсенето е било ограничено до населеното място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. Промяна е настъпила и в нагласите на купувачите спрямо инвестицията в имота, като те отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг, каза Унджиева.

Във Варна сключените сделки с имоти през третото тримесечие намаляват с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради. Сделки за имоти в строеж на ранен етап се осъществяват само за сгради с много добра локация, които се изпълняват от определен инвеститор. Строителните предприемачи прибягват до промяна на схемите за плащане вместо на цените, като сега изискват 20% от цената на имота на предварителен договор и 80% при въвеждането му в експлоатация и акт 16, обясни Унджиева.

През последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“, съобщи Борислав Точевски, представител на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Според него това затвърждава тезата, че инвестицията в жилище е най-сигурният начин за запазване на спестяванията.

По думите на Точевски през второто тримесечие е регистриран спад на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради във Варненска област, но се забелязва тенденция за проектиране на жилища с по-голяма квадратура, като средната площ на апартамент е нараснала с 34%.

„Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“, каза Точевски.

Търсят се и къщи в населени места до 20 км от Варна на цена между 150 хил. и 300 хил. евро, както и втори имот в ценовия диапазон между 40 хил. и 70 хил. евро. Интерес има и към Балчик и Каварна, но там предлагането не е толкова голямо и пазарът остава стабилен в границите от 2019 г., с тази разлика, че всички купувачи са българи, сочат данните на Явлена. 

Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Има трима купувачи и от тях българите са двама! Доминация без милост! България на три морета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Yanis83
преди 3 години
На мен пък много хареса статията,особено "Българите доминират".Някак гордо звучи.Какво ти доминиране бе човек,жив зян е пазара на черноморието ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Пазара не е в застой, пазар няма. Има продавачи но никой не купува. В ерата на интернета никой вече не вярва на поръчани новини. Не знам за какво си хабят парите само. Дори Божков спря протестите защото само харчеше пари на вятъра за платените си свиркаджии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bonboniera29
преди 3 години
Аз им вярвам: морето ни е хубаво, водата чиста, природата запазена,дюни на воля, бетон не се среща никъде, всичко е екология.И кеф ти французойки, белгийки, кеф ти шведки, латиноси, секакви ора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
Грънци. Всичко е в застой, а цените падат. Ако имате познат или роднина брокер, питайте го. Лъже се поголовно от политици, да брокери. Баш такова лъгане и манипулиране на населението не е имало. Те знаят, че народа - овца ще вярва на всичко понесено от корумпираните ни медии, с корумпираните си журналисти, които си продадоха душите за жълти стотинки. Всички са станали толкова алчни, че за пари биха продали дори своите майки и бащи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още