IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите доминират сред купувачите на имоти по Черноморието

Търсят се по-големи жилища в близост до градовете, а цените остават сходни на миналогодишните

17:32 | 02.11.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Най-големият град по Южното Черноморие, Бургас, е стартирал годината по-слабо от останалите големи градове в страната и тази тенденция се запазва до края на годината. "През последните месеци имаше значителен интерес от българи, живеещи в чужбина, но в града се забелязва разминаване на очакванията на продавачи и купувачи по отношение на ценовите нива. Стигна се дори до оттегляне на имоти от пазара, тъй като цените им бяха сметнати за неприемливи от купувачите. В града няма толкова активно строителство и засега купувачите остават наблюдатели на пазара“, посочи Унджиева.

Според Ламбуров по Южното Черноморие има два или три нови проекта на етап строеж, които са част от затворени комплекси с вече изградени етапи и инфраструктура. По думите му наред с българите сред купувачите в района са и германски граждани с руско потекло. През последната година те са се насочили предимно към имоти в курортите Слънчев бряг и Свети Влас. „Там новото строителство също е ограничено и се извършва предимно от фирми с дългогодишна история. Новите проекти обикновено са част от комплекси с няколко етапа на строителство. Жилищата в тези комплекси са на цена между 40 хил. и 70 хил. евро“, съобщи Ламбуров. Според него се търси почти готово строителство или въведени в експлоатация имоти с добра инфраструктура недалеч от морето.

По думите му имотите в готовите комплекси се продават предимно от руски собственици на българи или от самия инвеститор, който управлява комплекса. „Голямо предизвикателство, от което ще зависи развитието на пазара, е управлението на тези сгради и доколко то е качествено и на добра цена. Това е ключът към интереса особено на българските купувачи, които искат да са наясно с какви разходи ще бъде свързана покупката в този регион“, изтъкна Ламбуров.

Според него проблемът е финансов. „Повечето клиенти нямаха възможност да ползват имотите си през тази година. Мнозинството от тях са от рускоговорещи страни, където през последните години покупателната способност в евро намалява. В същото време стандартът на живот в България се повишава, включително заплатите на заетите в сектора за поддръжка на имотите във ваканционните комплекси от затворен тип. Постепенно се получава ножица между очакванията за качество на управление на имотите от клиентите и реално постижимото с бюджет от 2007-2010 г. Законът по никакъв начин не регулира индексация и промяна на първоначално подписаните договори за поддръжка и управление и се получава конфликт“, каза Ламбуров.

Според него е необходима актуализация на законовата рамка, включително Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), Закона за туризма и Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), за да се повиши качеството на средата във ваканционните комплекси от затворен тип. „В Созопол най-голямата леглова база е в такива затворени комплекси и представете си какво ще се случи с имиджа на местата за настаняване по Черноморието, ако проблемът не бъде разрешен“, изтъкна той.

Онлайн дискусиите на Imoti.net се провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg, „Мениджър“ и „Градът Медиа Груп“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Има трима купувачи и от тях българите са двама! Доминация без милост! България на три морета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Yanis83
преди 3 години
На мен пък много хареса статията,особено "Българите доминират".Някак гордо звучи.Какво ти доминиране бе човек,жив зян е пазара на черноморието ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Пазара не е в застой, пазар няма. Има продавачи но никой не купува. В ерата на интернета никой вече не вярва на поръчани новини. Не знам за какво си хабят парите само. Дори Божков спря протестите защото само харчеше пари на вятъра за платените си свиркаджии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bonboniera29
преди 3 години
Аз им вярвам: морето ни е хубаво, водата чиста, природата запазена,дюни на воля, бетон не се среща никъде, всичко е екология.И кеф ти французойки, белгийки, кеф ти шведки, латиноси, секакви ора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
Грънци. Всичко е в застой, а цените падат. Ако имате познат или роднина брокер, питайте го. Лъже се поголовно от политици, да брокери. Баш такова лъгане и манипулиране на населението не е имало. Те знаят, че народа - овца ще вярва на всичко понесено от корумпираните ни медии, с корумпираните си журналисти, които си продадоха душите за жълти стотинки. Всички са станали толкова алчни, че за пари биха продали дори своите майки и бащи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още