IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите удължиха с 3 години мораториума върху държавните земи

Парламентът прие и промени в законите, за да се улесни процесът на отчуждаване на имоти за строителство на значими национални обекти

15:39 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Депутатите удължиха с 3 години мораториума върху държавните земи

Депутатите удължиха с три години мораториума за придобиване на държавни или общински имоти. Предложението е записано в изменението на Закона за собствеността и бе одобрено на първо четене в Народното събрание. Промените предвиждат мораториумът върху земите да остане в сила до края на 2017 г.

Вносител на промяната е Министерски съвет, а в мотивите е посочено, че удължаването на срока е необходимо, защото все още не е приключил процесът по осигуряване на пълната документация на имотите. За актуването им са нужни и финансови средства, с които повечето общини не разполагат в момента, обясняват още от Министерски съвет.

На много места в страната все още липсва и подробен устройствен план или влязла в сила кадастрална карта и регистри, което също затруднява процеса на актуване.

Народното събрание прие преди ден на второ четене и промените в Закона за държавната собственост, чрез които се очаква да се ускори процесът по изграждане на значими национални обекти и такива от първостепенно значение.

До промените се стигна след решение на Върховния административен съд. Според съда правото на държавата и общините да продължават със строителството, ако собствениците обжалват само определената цена за отчуждаване, нарушава неприкосновеността на частната собственост. Решението бе взето през лятото на миналата година и магистратите задължиха държавата да промени законодателството. Заради промените се забави отчуждаването на имоти за строителство на магистрали и други инфраструктурни обекти, за които се използват европейски средства.

Според вносителите с въведените промени ще се позволи по-бързото усвояване на евросредствата. Според приетите текстове по искане на административния орган или инвеститора съдът в закрито заседание в едномесечен срок и като даде възможност на заинтересованите лица за становище, може да допусне предварително изпълнение на акта за отчуждаване. Това може да стане, при положение че инвеститорът е превел определеното в акта за отчуждаване обезщетение и бъде представена определена от съда гаранция, когато това се налага.

В поправките е записано, че при допуснато предварително изпълнение може да се извърши въвод във владение на инвеститора, преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила, когато подробният устройствен план, който предвижда изграждане на национален обект, е влязъл в сила. Предварително изпълнение не се допуска спрямо имот, който е единствено жилище и когато с него на собствениците може да бъде причинена значителна или трудно поправима вреда, която не може да бъде компенсирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още