IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери предлагат законови промени, за да се спасят парите за агроекология

Стопани, изпълняващи агроекологични дейности, настояват за гаранции, че ще могат да ползват едни и същи площи за 5 години, каквото е изискването за финансиране

15:51 | 29.04.14 г.
Фермери предлагат законови промени, за да се спасят парите за агроекология

Фермери предлагат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи във връзка с агроекологичните плащания. Предложенията са внесени за разглеждане в парламентарната комисия по земеделие, съобщават от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

Припомняме, че плащанията по мярка 214 от Програмата за развитие на селските райони - „Агроекологични плащания”, са обвързани с 5-годишен ангажимент на стопаните да изпълняват агроекологични дейности върху едни и същи площи.

Заради ангажиментите за земята фермерите алармират, че можем да загубим 500 млн. лева. Земеделските производители може да се наложи и да връщат пари, което пък ще доведе до серия фалити.

Организацията предлага да се гарантира на фермерите, които изпълняват агроекологични дейности и са одобрени за агроекологични плащания, че ще могат да ползват едни и същи площи за период от пет години.

В момента стопаните от дадено землище всяка година сключват споразумения помежду си, за да могат да обработват уедрени ниви. Договорите обаче важат за една година, докато агроекологичният ангажимент е за 5 години, т. е. фермерите нямат никаква гаранция, че ще обработват едни и същи площи пет години, а допустимото отклонение от площите е 10 на сто.

От организацията предлагат при сключването на споразуменията с предимство при разпределението на площите да бъдат стопаните, които са одобрени за агроекологични плащания и те да могат да ползват едни и същи площи, а останалата част от земята да се разпределя между останалите ползватели в землището.

От асоциацията подчертават, че предложението няма да окаже никакво въздействие върху бюджета, а ще създаде ясни правила за сключването на едногодишните споразумения за обработването на площите в землищата. В противен случай усвояването на средствата за агроекология ще се провали напълно.

От организацията съобщават, че получават и сигнали на фермери, изпълняващи агроекологични дейности, за т. нар. „фермерски рекет“ - фирми и лица наемат земи в одобрените за подпомагане по агроекологичната мярка площи и заявяват, че ще ги обработват в реални граници, което на практика не е възможно. Това обаче възпрепятства стопаните, одобрени по мярката за агроекология, да изпълняват ангажимента си за припокриване на площите.

Асоциацията очаква, че предложението ѝ ще бъде прието незабавно, за да се приложи и за текущата кампания за заявяване на обработваните площи, която изтича в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още