IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните сделки с имоти в България падат до най-ниското ниво от 2011 г.

Инвеститорите в офиси се опитват да диверсифицират портфейлите си

16:33 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общата стойност на инвестиционните сделки с имоти през първата половина на година възлиза на 19 млн. евро, показват данни на консултантската компания Colliers. Това е най-ниският обем от 2011 г. насам, което се дължи основно на забавената динамика вследствие на пандемията, допълват от компанията.

Общо 43% от обема се дължи на сделки с търговски площи, следвани от жилищни площи (29%), офис площи (17%) и индустриални и логистични площи (11%), сочат още данните.

Доминантната роля на българските купувачи продължава да надвишава тази на международните поради появилата несигурност от здравната криза и ограниченията за пътуване.

Нивата на възвръщаемост от търговските площи остават стабилни (7,75%), а тези от индустриалните и офис площи намаляват съответно на 8,5% и 8%.

До края на годината нискорисковите инвестиции ще бъдат предпочитани, като инвеститорите фокусират вниманието си върху активи клас А в наложени локации, с нисък процент свободни площи и висок интерес от страна на наемателите. От друга страна, част от инвеститорите са с опортюнистични нагласи и активно търсят отстъпки в най-засегнатите пазарни сегменти.

Заинтригувани от диверсификация на портфолиото си, инвеститорите в офис площи проявяват по-голям интерес към сегменти като логистичния, жилищния и търговските паркове.

Забелязва се частично несъответствие между очакванията на продавачи и купувачи по отношение на пазарната доходност от инвестиции в офисни активи. Въпреки това инвеститорите ще се стремят да вложат натрупания капитал с цел запазване на стойността поради очакванията за потенциална инфлация в бъдеще.

Сегментът на логистични площи е във фаза на развитие на нови проекти, тъй като пандемията доведе до известна корекция в цените на парцелите за строеж. Наличието на имоти с доход остава оскъдно поради все още големия дял на индустриални и логистични компании, които ползват собствени имоти (или стари, пригодени за ползване имоти).

Пазарната възвръщаемост спада (т.е. продажните цени на логистични имоти с доход се покачват) поради регионалната преференция на инвеститорите да вложат капитал в този тип имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още