Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Комисията за отнемане на незаконно имущество се зае с имотния скандал в ГЕРБ*

Ще бъде проследена и дейността на продавача „Артекс инженеринг“

Комисията за отнемане на незаконно имущество се зае с имотния скандал в ГЕРБ*

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще провери случая със закупени имоти от представителите на ГЕРБ Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. Въпреки че Комисията се самосезира, проверка по случая бе разпоредена и от Върховна касационна прокуратура.

Според публикациите в медиите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил от фирма "Артекс" луксозен апартамент в столичния кв. "Изток", а скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили правосъдният министър на Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. В публикациите се твърди, че сделките са били на цени, по-ниски спрямо подобни имоти в същия квартал. 

Още по темата

При проверката ще бъдат изследвани всички данни в медиите, пазарните цени на тези имоти, произхода на средствата.

Ще бъде проверена и дейността на „Артекс инженеринг“ АД, както и евентуално ѝ участие в обществени поръчки.

Предстои анализ на всички сделки за покупко-продажба на дружеството за периода 2017-2019 г., за да се изяснят обичайните цени, както и на издадените разрешения за строителство. Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от четиримата проверявани.

При проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

Прокуратурата пък настоява Комисията за провери дали са приети изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ) във връзка със строителната дейност на продавача.

Всеки в ГЕРБ, който си е превишил правата, ще си понесе последствията, каза по този повод премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Брюксел.

*Новината е допълнена в 14:56 ч.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

6
 
0
 
5
Shadow1 до: Shadow1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Да допълня малко предния си пост, че е много лаконичен. Нали уж е демокрация и всеки има право да продава собствеността си за колкото си иска, че и да я подарява може, или греша ? А и колкото по-богат и известен става един човек толкова по-малко почва да плаща за големите покупки съм чувал аз. Не е нужно да има някаква грандиозна конспирация, аз на мястото на Артекс само заради рекламата, да мога да кажа след това че еди кои си политици живеят в моите имоти бих им предложил по-ниски цени отколкото на обикновените хора.
5
 
0
 
4
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Защо да не ги оправдаят ?
1
 
5
 
3
преди 4 седмици
Сега чакаме да ги оправдаят и пак да се появят - ни лук яли, ни лук мирисали. На всички е ясно, че ще ги оправдаят, както стана с Христо Бисеров, с Пеевски, с Костов и още много други...
0
 
15
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Солташаците на Цветанов, разследват Цветанов. Ами те нали институциите у нас освен да усвояват и имитират европейщина имат и още една важна задача, да прикриват и пазят далаверата на управляващите. Сега ще видите институциите да работят по второто си направлвние демек не по евроусвоителство, а по отбрана на усвоеното. Висшите политици не трябва да се занимават със сделки и имоти според мен. Ама те се окопаки 10 години и отгоре та как да стане работата. Изцяло одобрявам почина за мандатност в БСП. 8 години политик. После се оттегляш, че да може спокойно да си купиш апартамент без да те притесняват. Всеки, който ще става депутат да мисли - ще купува преди да стане депутат или след като сдаде. Ама някои си мислят , че са вечни. Слугите на бившата черевена номенклатура си повярваха, че сега те са вечни, а не са. Минуси си пишете колкото щете. Който иска да е депутат ще трае 4 години и няма да купува, ако повтаря ще трае 8 години. Така е редно. То не е задължително да става депутат - щом иска да се занимава с лични сделки няма място в парламента.
1
 
13
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е и какво..... Тези институции освен за борба с политическите противници имат и важната задача да прикриват нашите. В случая ще прикриват. Ще мажат, трябва скандала да затихне без ЕС да усетят, че да не спрат кранчето.

Още от България
Борисов: С построяването на "Хемус" БВП ще се вдигне с 10-20%