Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Комитова: Казусът "Златен век" можеше да бъде разрешен по административен път

Регионалният министър предизвика на публичен дебат проф. Огнян Герджиков, който защитава изграждането на небостъргача

Комитова: Казусът "Златен век" можеше да бъде разрешен по административен път

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова предизвика на публичен дебат проф. Огнян Герджиков. Причината е репликата, която професорът отправи към служебния министър по повод строежа на небостъргача "Златен век" и обвини администрацията ѝ, че спъва бизнеса.

Арх. Комитова обясни, че към строителната компания е предложен вариант през процедура в Столична община за разрешаване на проблема. Вместо това от "Артекс" са влезли в съда. Казусът е имал решение по административен път, смята министър Комитова и предизвика проф. Герджиков.

Проф. Герджиков атакува нашето компетентно мнение като архитекти по отношение на срока за разрешенията за строеж. Ние сме се произнесли, че разрешението за строеж на "Артекс" се брои от 2010 година до 2020 година, като сме предложили най-добрите варианти за "Артекс", обясни пред БНТ Виолета Комитова.

Още по темата
"Прилагаме поправката на закона с 10-годишния срок, която е приета през 2017 година, я прилагаме с със задна дата да се брои от 2010 г. в полза на инвеститора. Затваряме си очите, че в поправката на този закон няма преходни и заключителни разпоредби, не ни е казано можем ли да прилагаме със задна дата. Затваряме си очите, за да може "Артекс" да получи най-благоприятния срок за разрешение за строеж до 2020 г., защото ако го върнем на стария закон, на който е започнал, ще получи по-неблагоприятен краен срок. Твърдим, че крайният срок на това разрешение за строеж е от 2010 г. до 2020 г. и предлагаме на "Артекс" да се насочи към Столична община, където може да се извади ново разрешение за строеж за довършване на обекта. Но какво се случва - "Артекс" се насочват към съда", уточни Комитова.

Защо възниква тази ситуация със съдебната процедура, която се лансира от проф. Герджиков, пита регионалният министър.

"Първо, той е техен защитник от години и вероятно става дума за пари. Колкото по-дълго време стоим с една процедура в съда, толкова по-добре за юридическите съветници. Второ, може би има някакво усещане, че съдът ще разреши по-добре казуса на "Артекс", отколкото Столична община. Тука вече не мога да интерпретирам, но те имат път, от който да излязат от тази агония. В този смисъл наблюдавам изявленията на проф. Герджиков, моите уважения към него, той се ползва с доверието на много колеги, но той заобикаля въпроса в публичното пространство докога важи разрешението за строеж на "Артекс", смята Комитова.

Моля проф. Герджиков да се произнесе в публичното пространство относно разрешението за строеж на "Артекс" от коя до коя дата важи, призова Комитова.

"Ако Вашият срок за разрешението за строеж е различно от нашия, Ви призовавам на публичен дебат дума срещу дума, архитекти срещу юристи по този казус, защото той не касае само "Артекс". Той касае много други строежи. Това говорене обърква другите собственици на разрешения за строеж как се интерпретира срокът, кога се удължава и кога се скъсява", отбеляза Комитова.

Министър Комитова коментира и старата сграда, предвидена преди време за педиатрична болница. По думите ѝ, сградата е отменена за строеж от 2004 г. Тя каза, че няма законови основания сградата да бъде построена в този вид.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 2 месеца
Сега заради *** комунисти пак ще гледаме бетонни скелети из целия град. Спряха и магистралите и ремонтите и отнесоха парите... нека нека.

Още от България
Програма за София е готова, очаква се да бъде приета от СОС през ноември