Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България

Индексът на жилищните цени в страната се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие

Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България

Спадът на цените е най-изразен във Варна. Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Коронакризата изглежда е "заразила" и пазара на жилищни имоти у нас. Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие (през голяма част от което бе в сила извънредното положение в страната), сочат данни на Националния статистически институт, разпространени днес. 

Спадът бележи обръщане на тенденцията от последните близо пет години, като това е първото понижение на индекса от третото тримесечие на 2015 г. насам, сочи анализ на данните на НСИ.

Свиването на жилищните цени е по-изразено при новите апартаменти - с 1,3%, докато при съществуващите имоти намалението е с 0,9%.

Ограничителните мерки, които бяха в сила през второто тримесечие, дават своето отражение и върху годишния ръст. В сравнение със същото тримесечие на миналата година темпът на нарастване на ценовия индекс се забавя до 2,9% - най-слабото поскъпване също от близо пет години. През първото тримесечие беше регистрирано поскъпване на  жилищата от 4,7%, а през второто тримесечие на миналата година - от 5 на сто.

Още по темата

Ръстът на цените на новите апартаменти в страната на годишна база е по-слаб - 0,8%, а при съществуващите покачването е с 4,2%.

На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие на тримесечна база - ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто.

В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна - на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители - с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко - 0,5%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината, като спадът е по-изразен при новите апартаменти - с 1,9%, а при съществуващите той е 1,6%. На годишна база цените в столицата се повишават средно с 3,8 на сто. Това е най-слабото покачване на индекса от 2015 г., откогато НСИ публикува данните по новата методология.

В Пловдив е отчетен спад на цените от 1,4% на тримесечна база и ръст от 2 на сто на годишна база. В Русе тримесечното намаление е 0,5%, а повишението спрямо година по-рано е 1,1%. В Стара Загора цените се понижават с 0,8% спрямо началото на годината и се покачват с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.

Брокери на имоти вече отчетоха спад на сделките заради ограничителните мерки и последствията от пандемията. Междинните данни за юли и август обаче показват завишаване на обема от сделки спрямо предходните месеци, отчете пред Investor.bg Добромир Ганев, основател на компанията за недвижими имоти ФОРОС и председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Той прогнозира неизбежен спад на цените, но според него понижението ще в рамките на около 5% на годишна основа.

Данните на НСИ са предварителни и се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища (апартаменти), закупени от домакинствата. Не се включват продажби в курортни комплекси.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
12
 
5
Yanis83 до: xapoznai
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
За централните части на тези четири големи града,може би.Но за вече презастроените покрайнини с посредствени сгради,кръстени с красиви имена си достигнаха ценовия зенит.
12
 
1
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Цените в четирите най- големи града само ще се повишават като темпа ще зависи от ръста на доходите. Това се случва, защото те са единствените които имат нетен прираст. Всичко друго ще е надолу...
0
 
10
 
3
mrynmryn до: red6
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
То само в Чайка се строят 3-4 доста големи кооперации, до стадиона. в Левски са още повече. Дори на места като колхозен пазар и от сорта, които отдавна са наблъскани до максимума, се строят кооперации, като вече се изкупуват последните останали къщи (има още около 30тина макс). А между другото населението на Варна, спрямо предходни години е спаднало. Не мога да разбера, имат мн пари или перат пари.
2
 
15
 
2
преди 11 месеца
Пазара е на купувача вече.Всички които до онзи ден работеха за високи цени на жилищата-брокери,строителни компании,агенции за недвижими имоти и банки ,вече са в ъгъла.Кризата с коронавируса пукна имотния балон в България.
1
 
12
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна - на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители - с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко - 0,5%."Ааааа, не не не - всъщност точно там тенденцията е най-положителна. Трябва малко да си седнат на гъзот строителите и псевдопредприемачите.

Още от България
Индустриалните паркове ще могат да продават земя и сгради