IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ получи зелена светлина да плати разходите по тол системата

Със 180 млн. лв. е увеличен максималният размер на ангажиментите, които могат да бъдат поети от ведомството

13:55 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Министерски съвет увеличи с близо 180 млн. лв. разходния таван за 2018 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), свързан с тол системата и електронната винетка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Промяната е свързана с подписания в началото на годината договор за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5,т (електронна винетка), с която ще се въведе по-справедлив модел за събиране на пътни такси. 

Очаква се тол системата да заработи от август 2019 г.

Електронните винетки пък ще влязат в сила още от началото на следващата година. Промяна в цените за леките коли няма да има, а МРРБ все още не е готово с план-сметката за новите тарифи за автобусите и тежкотоварните камиони.

Планът е до есента променените цени да бъдат известни. В момента все още текат консултациите с експерти от Световната банка, а през август ще започне и общественото обсъждане.

На този етап е известно само, че преминаването по 16 хил. км. пътни артерии ще бъде платено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още